ЛУК


Кромидът, наричан още кромид лук, червен лук или само лук, е двугодишно растение от род Лук, използвано широко в готварството. Основно се използват луковиците на възрастните растения преди началото на зимата. Също се използват листата на младите растения, често наричани пресен лук или зелен лук.
Има характерен силен лют вкус и остра миризма, особено в луковиците. Те се омекотяват при готвене, при което вкусът става сладък. Луковиците имат суха външна обвивка и месеста слоеста вътрешност. Използвани по целия свят за кулинарни цели, те имат разнообразни форми и цветове.
Лукът се отглежда от семена или от арпаджик — много дребни луковици, получени чрез засяване на семената много нагъсто. Арпаджикът се засажда и отглежда по-лесно, защото не се налага предварително засяване за разсад и разсаждане, но се смята, че луковиците на лука, отгледан от арпаджик, не са толкова трайни. Първата година от семената се формира арпаджик. Засаденият арпаджик на втората година формира едри глави зрял лук. На втората или на третата година се формират цветоносни стъбла със семена.
Продукти за комбиниране
Продукти за растителна защита
Проблеми при културата
Болести
Нападения от маната по лука се явяват периодично веднъж на няколко години, но може да унищожат посева в цели райони и области.
Симптоми
Растенията могат да бъдат атакувани във всички стадии от развитието им, като особено опасни размери болестта може да достигне в лехите с арпаджик. Маната по лука се наблюдава в две форми. Първата е системна и се явява, когато се засеят заразени луковици. При покарването луковиците са с депресиран растеж, част от листата или цялото растение са жълти и лъскави, но са свежи. При влажно време заразените листа постепенно се свиват и завяхват откъм върха, впоследствие се наблюдава рехав налеп от спороношението на патогена. При втората форма на маната – локалната, през вегетацията по листата се появяват елипсовидни, бледозелени преминаващи до жълтозелени хлътнали петна. При влажно време петната се увеличават и се образува нежен виолетов налеп.
Борба
За предпазване от начално развитие на болестта е необходимо да се взимат агротехнически мерки, като правилно сеитбообращение, унищожаване на растителните остатъци, използване на здрав посадъчен материал. При благоприятни условия за развитието на болестта култура трябва да се третира с подходящи за целта фунгициди.
Ръждата по лука и чесъна най-често се причинява от комплекс от 2-3 патогена. По листата се образуват жълтеникави петна с купчинки от оранжеви до ръждивочервени уредоспори на гъбата. Листата жълтеят и изсъхват преждевременно.
Борба:
Унищожаване на растителните остатъци и третиране с ефикасен фунгицид при първи симптоми на заболяването.