Назад до Трайни култури

Продукти за комбиниране

Продукти за растителна защита

Торове и растежни регулатори

Проблеми при културата

Плевели

Лисича опашка
Бяла куча лобода

/resources/byala-kucha-loboda1.jpg/resources/byala-kucha-loboda2.jpg/resources/byala-kucha-loboda3.jpg

Подходящ за третиране с:
СЕКАТОР ОД
Юскател

Кръвно просо

/resources/kravno-proso1.jpg/resources/kravno-proso2.jpg/resources/kravno-proso3.jpg

Подходящ за третиране с:
ПУМА СУПЕР 7.5 ЕВ
Юскател

Кокоше просо (нисък дараджан)
Зелена кощрява

/resources/zelena-koschryava1.jpg/resources/zelena-koschryava2.jpg/resources/zelena-koschryava3.jpg

Подходящ за третиране с:
ПУМА СУПЕР 7.5 ЕВ
Юскател

Полски синап

Неприятели

Сем. Листозавивачки

/resources/20140321111548_sem-listozavivachki1.jpg/resources/sem-listozavivachki2.jpg/resources/sem-listozavivachki3.jpg

Гъсениците на тези неприятели започват да вредят рано напролет, като нагризват пъпките, цветните бутони, цветовете и отчасти плодовете, най-много на младите дървета.Те опридат в паяжина нападнатите органи и ги изгризват.След цъфтежа се хранят с листата, като ги слепват ( завиват ) с плодовете. По разпространени видове са:

Червена пъпкозавивачка – Tmetocera ocellana
Сива пъпкозавивачка – Hedya nubiferana
Розена листозавивачка – Archips rosana
Кафявопетниста листозавивачка- Archips xylosteana

Борба
Борбата срещу тези неприятели се извежда главно чрез химически средства – инсектициди - напролет преди цъфтежа, когато гъсениците се придвижват по пъпките и след цъфтежа срещу гъсениците, които се намират в завитите листа.

Подходящ за третиране с:
ДЕЦИС 2.5 ЕК
ХЛОРСИРИН 550 ЕК

Обикновена крушова листна бълха

Яйца

/resources/obiknovena-krushova-listna-balha1.jpg

Възрастно насекомо

/resources/obiknovena-krushova-listna-balha3.jpg/resources/obiknovena-krushova-listna-balha2.jpg

Крушовата листна бълха е един от най-разпространените видове листни бълхи у нас.
Вредят възрастните, ларвите и нимфите като смучат сок от пъпките, цветовете, леторастите и плодовете на крушата. Излишните неусвоени захари отделят под формата на малки капчици медена роса. Тези захари зацапват и слепват растителните части и служат за храна на различни чернилни гъбички, които при подходящи условия се развиват масово по нападнатите части и затрудняват фотосинтезата и нормалния растеж. В резултат на това се стига до предивременно окапване на листата, слаб растеж на леторастите и ниско качество на плодовете. Крушовата листна бълха е преносител и на микоплазмена болест причиняваща загиване на крушите. Зимува като възрастно насекомо под кората на дърветата и развива 5 поколения годишно. Има 2 форми – зимна и лятна.

Борба
С инсектициди инхибитори на хитиновия растеж се третира след яйцеснасяне в начало на излюпване на ларвите. С другите инсектициди борбата се провежда при стабилно задържане на температурите над 5°С, при надвишаване икономическия праг на вредност – 1 възрастно и 8 – 10 бр. яйца на 8 – 10 торбести клонки.
В периода края на септември - началото на октомври е препоръчително да бъде проведено пръскане срещу петото поколение. С това третиране се намалява популационната плътност за следващата година. Ако то не се извърши се препоръчва ранно пролетно третиране (фаза “бял бутон”), с което силно се редуцира плътността на бълхата, а това дава възможност за редуциране броя на третиранията през вегетацията.

Подходящ за третиране с:
ДЕЦИС 2.5 ЕК

Болести

Болести по време на съхранение

Ябълките и крушите могат да се съхраняват успешно при контролирани условия за дълъг период от време. Съществува комплекс от патогени, които причиняват различни форми на гниене по плодовете по време на съхранение и могат да причинят сериозни загуби. Тези патогени населяват естествено кожицата на плодовете още докато те са на дървото. Предпоставка за тяхното развитие се явяват наранявания, причинени от неприятели или получени по време на беритба и сортиране. Високата влажност по време на съхранение е отлична среда за развитие на тези патогени.

Борба:
Един от методите за профилактика е използването на ефикасен фунгицид като последно предберитбено третиране (съобразено с карантинния срок), за да се постигне добро саниране на плодовете. Това мероприятие може сериозно да намали процента на загниване по време на съхранение.

Алтернариоза (Alternaria sp.)

/resources/bolesti-po-vreme-na-sahranenie1.gif/resources/bolesti-po-vreme-na-sahranenie2.gif/resources/bolesti-po-vreme-na-sahranenie3.gif

Антракноза (Glomerella cingulata)

/resources/bolesti-po-vreme-na-sahranenie4.gif/resources/bolesti-po-vreme-na-sahranenie5.gif

Меко поницилийно гниене (Penicilium sp.)

/resources/bolesti-po-vreme-na-sahranenie6.gif/resources/bolesti-po-vreme-na-sahranenie7.gif

Сиво гниене (Botrytis cinerea)

/resources/bolesti-po-vreme-na-sahranenie8.gif/resources/bolesti-po-vreme-na-sahranenie9.gif/resources/bolesti-po-vreme-na-sahranenie10.gif

Глейоспорийно гниене (Prezicula alba)

/resources/bolesti-po-vreme-na-sahranenie11.gif/resources/bolesti-po-vreme-na-sahranenie12.gif

loading...