Начало  ›  Новини  ›  Какви са предимствата на CDA технологията на земеделските дронове ABZ Innovation?

Какви са предимствата на CDA технологията на земеделските дронове ABZ Innovation?

Дрон технологията навлиза с бързи темпове в българското земеделие, а само преди месец влезе в сила и нова правна рамка, която регулира използването на дронове за прилагане на продукти за растителна защита. Всички знаем какви огромни предимства пред наземната техника притежават дроновете в селскостопанските процеси:

 • По-голяма независимост от климатичните условия - възможност за пръскане скоро след паднал дъжд;
 • Възможност за третиране на култури в напреднал стадий на развитие;
 • Нямат контакт със земята - няма тракторни дири - няма щети върху културата;
 • Безпроблемно работа в труднодостъпни терени;
 • Щадящи спрямо околната среда - не използват гориво и не отделят вредни емисии;

Пазарът на земеделски дронове става все по-наситен и на него се появяват различни производители, основно китайски, предлагащи разнообразни решения. След внимателно и задълбочено проучване, ние от Булагро, водени от стремежа си да ви предложим най-иновативното, качественото и ценово оправдано решение, избрахме да си партнираме с европейска компания - пионер в дрон технологиите - ABZ Innovation. Щастливи сме, че българския земеделец ще има достъп до безопасна и лесна за използване дрон технология на разумна цена, заедно с непрекъсната сервизна поддръжка и бързо снабдяване с резервни части от склад в Европа.

В следващите редове ще разгледаме концепцията за пръскане, която стои в основата на земеделските дронове ABZ Innovation. Това е технологията CDA (Controlled Droplet Application), или "Контролиран Размер на Капката". 

CDA technology abz innovation

Стандартните наземни пръскачки използват система под високо налягане, която насочва разтвора през дюзите. В резултат се получават капки с широк спектър от размери. Някои от тях са твърде малки (между 20 и 60 микрона) и дори не достигат до растенията, а се изпаряват, водейки до излишно замърсяване на околната среда. Други пък са твърде големи (около и над 300 микрона) и не успяват да се задържат върху листата, а отиват директно в почвата. Това отново води до излишно замърсяване. Като резултат, едва около 50% от препаратите за растителна защита, с които са пълни резервоарите на пръскачките ни, достигат целта си по предназначение

Дроновете на ABZ Innovation работят с коренно различна технология на пръскане (CDA). Самата технология не е скорошно откритие, тя е на 50 години, но не е толкова лесна за приложение. Тя използва ниско налягане, за да насочи водата към специално конструиран бързо въртящ се диск. Благодарение на центробежната сила, водата се разбива на равни капки от ръба на ротационния диск. Като регулираме скоростта на въртене на диска, можем точно да зададем желания размер на капката, спрямо целта на третирането, с отклонение в рамките на едва +/- 5%. Тази система осигурява перфектния размер на капката, но тя има един голям недостатък, поради който не е толкова широко използвана. Тя отвежда капките настрани от въртящия се диск, а не надолу, към културата. Ето защо е необходимо да се добави и втори елемент - прецизно насочване на въздушния поток в посока надолу, а не встрани. Специално конструираните перки на дроновете ABZ Innovation правят точно това - създават мощен въздушен поток, който увлича капките като чадър и ги насочва точно там, къде им е мястото - върху растенията. По този начин се гарантира и равномерното им разпределение върху листната маса.

CDA СИСТЕМАТА ИМА РЕДИЦА ПРЕДИМСТВА:

 • По-добро покритие на растението, благодарение на силния въздушен поток и CDA технологията;
 • Няма нужда от налягане - необслужваема е;
 • Прецизно регулиране на размера на капката с отклонение до 5% - без загуба на пестициди;
 • Подходяща за органично земеделие;
 • До 95% по-малко използвана вода;
 • До 60% по-малко използвани препарати за растителна защита;
 • По-висок добив и по-ниски разходи.

ABZ l-30 sistema za pryskane

РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОУЧВАНИЯ - КАКВО НАБЛЮДАВАМЕ НА ПРАКТИКА?

1. ПРЪСКАНЕ НА ОРГАНИЧНО ОТГЛЕЖДАНИ ЛОЗОВИ МАСИВИ В ТОКАЙ, УНГАРИЯ С МЕДНИ И СЕРНИ ПРОДУКТИ:

В сравнение с навесна пръскачка, при пръскане с дрон ABZ Innovation с норма от 6 л/дка, бяха отчетени следните резултати:

 • 50% по-ниски оперативни разходи
 • 54% по-малко използвани продукти за растителна защита
 • 90% по-малко използвана вода
 • 82% по-малко емисии на CO2

cda-technology-case-study-abz-innovation

2. РЕЗУЛТАТИ ОТ ПРОУЧВАНЕ - ТРЕТИРАНЕ НА ПЛЕВЕЛИ В ЦАРЕВИЦА

В сравнение с конвенционална прикачна пръскачка, при пръскане с дрон ABZ Innovation бяха отчетени следните резултати:

 • 96% по-малко използвана вода
 • 50% по-малко използвани продукти за растителна защита
 • 40% по-ниски оперативни разходи

селскостопански дрон abz cda технология

НЕКА ОБОБЩИМ ОСНОВНИТЕ ПРЕДИМСТВА НА CDA ТЕХНОЛОГИЯТА, В СРАВНЕНИЕ С КОНВЕНЦИОНАЛНОТО ПРЪСКАНЕ:

ТЕХНОЛОГИЯ ХИДРАВЛИЧНА CDA
Размер на капката На случаен принцип, в диапазон от около 130 до 250 микрона Може да бъде зададен точен размер в диапазона от 40 до 1000 микрона
Регулируем размер на капката X ДА
Отвяване Висок риск  Нисък риск
Регулируема работна ширина X ДА 
Налягане Високо налягане  Без използване на налягане 
Задръстване Висок риск  Без риск 
Поддръжка Честа Необслужваема 

Системата за пръскане CDA създава контролирани по размер капки и минимизира образуването на много малки капчици, които са склонни да се отвяват във въздуха. Ротационните дискове на системата за пръскане CDA, съчетани с насочения надолу въздушен поток, създаден от перката, гарантират, че продуктът се доставя точно там, където е предназначен, а третиранията могат да се прилагат при по-ветровити условия, отколкото при традиционните методи на приложение.

ABZ l-30 dron

Повече за двата модела земеделски дронове на ABZ Innovation - с 10 л. и с 30 л. капацитет на резервоара, можете да видите ТУК.

Компаниите на Булагро