Начало  ›  Новини  ›  PÖTTINGER отбеляза поредна година с рекорден оборот

PÖTTINGER отбеляза поредна година с рекорден оборот

PÖTTINGER с рекорден оборот от 506 милиона евро въпреки трудната година

Австрийската семейна компания PÖTTINGER отново постигна рекорден оборот през финансовата 2021/22 г. През изминалата предизвикателна бизнес година (от 01 август 2021 г. до 31 юли 2022 г.), приходите на концерна се увеличиха с 25% до 506 милиона евро. Това е със зашеметяващите 101 милиона евро повече от предходната година и е най-високият ръст в оборота в историята на компанията от повече от 150 години. Преминаването на границата от половин милиард е много удовлетворяващо за 2017-те служители на производителя на селскостопански машини по целия свят. Делът на износа от 91% остава стабилен на това високо ниво в продължение на много години. 

Регионалният фокус наистина се отплаща

Високият темп на растеж при такива предизвикателни условия се дължи на редица фактори: културата на съвместна работа за продуктивно и иновативно взаимодействие между служителите и дистрибуторите на компанията в Австрия и по целия свят, увеличаване на продуктовата гама с нови и по-големи машини, както и иновативни решения в сектора на цифровите земеделски технологии. Своевременно бяха приложени мерки за разширяване на производствения капацитет и оптимизиране на процесите. Регионалните инвестиции и създаването на стойност са ключовите фактори тук. Компанията успя до голяма степен да смекчи ефектите от скъсаните вериги за доставки, като работи в партньорство с фирми доставчици и фокусира процесите на доставки върху европейския регион. Основната причина за този успех беше, разбира се, продължаващото положително развитие в търсенето на модерни селскостопански машини от страна на земеделските производители. „Всеки се нуждае от земеделие“ е мотото, към което PÖTTINGER се е ангажирала от десетилетия, за да даде на земеделието и хората зад него признанието, което заслужават. Става все по-очевидно, че хранителните доставки не могат да се приемат за даденост. Ето защо е необходимо да се създаде информираност за фермите, които осигуряват доставка на висококачествена храна. PÖTTINGER ги подкрепя с машини и услуги, които улесняват работата им и им позволяват да работят устойчиво и рентабилно.

Отличен резултат

По отношение на продажбите на машини, зелената линия за обработка на пасища отново се представя много добре, като представлява най-големият дял от оборота - 67%. В сегмента на самотоварещите сенажни ремаркета, където PÖTTINGER е лидер на световния пазар от много години, компанията не само постигна огромен ръст на продажбите от почти 13%, но също така спечели наградата FARM MACHINE 2022 за новия модел JUMBO.

Делът на техниката за почвообработка в продажбите е 33% и е резултат от успеха на интелигентните машини за обработка на почвата и сеитба, както и на новия сегмент за грижа за културите с иновативните продукти FLEXCARE и ROTOCARE.

Друго приятно развитие отбеляза бизнес звеното за оригинални резервни части. Увеличението от около 12% се дължи основно на възможностите на логистичния център за резервни части, сервизния екип и дългосрочната наличност на резервни и износващи се части.

Корени в Австрия - у дома по целия свят

Пътят на успеха на PÖTTINGER започва преди повече от 150 години в Грискирхен (Австрия). Компанията винаги е оставала вярна на своите корени и на австрийското селско стопанство, нещо, което е много ценено от локалните земеделски бизнеси. През изминалата финансова година (2021/22) делът на местните продажби в общия оборот отново се увеличи значително: възлиза на окуражаващите 9%, което означава, че Австрия все още е на трето място сред страните с най-високи продажби.

Бизнесът извън Австрия също се разви много положително през изминалата финансова година, въпреки че пандемията и войната в Украйна засегнаха различни региони по различни начини: съотношението на износа беше 91%. Почти 60% от общия оборот е реализиран в Германия, Франция, Австрия, Полша, САЩ и Швейцария. Най-големите индивидуални пазари са Германия с почти 18% и Франция с 15% от общите приходи. Радващо е, че през изминалата финансова година беше постигнат продължителен растеж и на двата пазара.

Други победители, които се открояват по отношение на увеличението на продажбите на машини, включват пазарите в САЩ (+75%), Канада (+29%) и Австралия (+34%). В няколко европейски държави като Белгия (+52%), Полша (+36%) и Швеция и Дания (всяка с +35%), търсенето се е повишило рязко.

Българският пазар, в лицето на Булагро Машини АД, също е отличник в представянето, с ръст от над 40% спрямо предходната година, а в някои сегменти, като 6-метровите прикачни дискови брани, е пазарен лидер. 

Основен принос за изключително положителното международно развитие на компанията имат 17-те търговски обекта по света и петте производствени завода в Европа. 2017 души от 36 различни нации са работещите в компанията към края на изминалата финансова година, в сравнение с 1929 през предходната година. Това също показва международната ориентация на PÖTTINGER и нейното разбиране не само на различните култури, но и на различните поставени изисквания на фермерите от цял свят.

Компаниите на Булагро