Начало  ›  Новини  ›  Какво прави торачките BOGBALLE уникални?

Какво прави торачките BOGBALLE уникални?

С настъпването на момента за подхранване на културите с тор в цялата страна, идва времето да изкараме торачките на полето. 

Неслучайно датската компания за производство на торачки BOGBALLE е лидер на пазара в повече от 100 страни по света. Защото въпреки, че всяка страна си има специфични условия на земеделие, навсякъде фермерите търсят прецизно и внимателно внасяне на торовете, независимо дали става дума за обикновено торене или такова с помощта на GPS технологии. Те са семпли и изискани на външен вид, но високотехнологични отвътре.

торачка bogballe

Онези земеделци, които са избрали торачка BOGBALLE, знаят, че тя притежава няколко основни преимущества, превръщащи торенето в лек, бърз и приятен процес. Ето кои са те:

1. НАПАСВАТ СЕ СПОРЕД ВАШИТЕ НУЖДИ

Всички тороразхвърлящи машини Bogballe имат модулна конструкция и могат да стават по-големи или по-малки, според желанието на клиента и конкретните условия на работа. Шасито Bogballe M-Trail / L-Trail позволява да се използва машина с голям обем на бункера с трактори с ниска мощност, като разстоянието между колелата може да се регулира. Естествено машините могат да се използват и с 3-точкова навесна система.

торачка bogballe

торачка bogballe

2. БЕЗ КОМПРОМИС С КАЧЕСТВОТО НА ИЗПОЛЗВАНИТЕ МАТЕРИАЛИ

Комбинацията от неръждаема стомана с високоиздръжливо прахово боядисване на бункера осигурява висока устойчивост към корозия. Торачките Bogballe са покрити с прахова боя Flexi Coat, която е 30 пъти по-устойчива към корозия от традиционната течна боя, а всеки отделен елемент преминава 7 етапа на обработка и почистване преди боядисване. Разхвърлящата система с реверсивно задвижване не изисква обслужване – в редуктора още на завода се поставя пожизнена смазка. В компанията разполагат с тестово хале с площ 600 кв. м., където се провеждат 3D тестове на стотици видове тор от цял свят, както и тестови халета за самите торачки, където те се подлагат на всички възможни видове екстеремни натоварвания, които трябва да преминат успешно, за да стигнат до клиентите. Както казват в Bogballe, малките неща имат голямо значение и отличават добрата торачка от останалите.

3. РАЗХВЪРЛЯНЕТО НА ТОРА СТАВА КЪМ ЦЕНТЪРА

При всички торачки, освен Bogballe, перките се въртят навън и разхвърлят тора настрани от центъра, а само при Bogballe те се въртят към центъра, осигурявайки идеално "4-двойно припокриване" за отлично разпръскване на тора. Следствие на това техническо решение стават лесни много неща, които при другите са сложни. Като изключването на отделните секции и окрайчването, например.

Така нареченото „изключване на секции“ до 24 м става без използването на опционално оборудване чрез електродвигатели на клапите, както е при другите производители. При Bogballe когато навигацията каже на компютъра, че машината влиза в клин, компютърът намалява дозата. Ъгълът остава същия, но когато се намали дозата това означава, че тя ще отива на по-малка широчина и по този начин елиминираме препокриването.

Другата особеност при машините на Bogballe е окрайчването. При всички останали торачки това е опция. Тъй като те разхвърлят навън, при тях е по-сложно. При Bogballe, тъй като разхвърля навътре, окрайчването е стандартно. За окрайчване се използва системата off-centre . Единствената настройка е да се промени посоката на въртене на дисковете чрез дърпането на един лост. Тази система осигурява перфектно разпръскване на тора към границата на полето или опционално от границата му.

Друга отличителна характеристика е близкото разпръскване на тора, директно зад пръскачката.

4. ЛЕСНА НАСТРОЙКА НА ШИРИНАТА НА РАЗХВЪРЛЯНЕ

При торачката се нагласят две неща. Едното е нормата, а другото – ширината на разхвърляне. Нормата обикновено се наглася с компютър, чрез него се регулира колко да се отварят клапите. При широчината е малко по-специфично. При всички други има два диска с перки, които се въртят. Има плъзгач с 15-20 позиции съобразно таблица, по която трябва да се нагласи. Всеки диск се наглася отделно. При Bogballe, поради спецификата на конструкцията й, няма нужда от регулиране на всеки диск. Има хитро решение - широчината на която да разпръскваш, се регулира чрез промяна ъгъла на накланяне на торачката чрез третата точка на задния навес. Всеки ъгъл съответства на определена широчина. Нищо не се пипа по отделните дискове. И така настройката става много по-лесно и бързо.

5. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРЕЦИЗНО РАЗХВЪРЛЯНЕ НА ТОРА

Най-важното нещо при една торачка е колко точно спазва нормата си. Фермерът го изчислява много лесно - знае си декарите, знае колко тор е хвърлил и много бързо си прави изчисленията и разбира с колко торачката се приближава до зададената норма. В ЕС отклонението от стандартната норма е прието да бъде 15 %. Това е много. Никой от производителите не допуска такива отклонения. Те са си задали като тяхна горна граница 10 %, което пак е теоритично. Тези 10 % никога не се стигат, може би само, когато се разхвърля над 36 м. В България масовото торене е на 24 м. При тестовете на Bogballe максималното отклонение трябва да до е 5%. На практика резултатите са под този процент. Например наш клиент в средата на Октомври разхвърли 5100 кг за ден и получи отклонение от 70 кг върху зададената площ, което е само 1,37%. Това е в рамките на статистическата грешка. По-прецизни торачки от Bogballe трудно може да се намерят.

6. РАЗНООБРАЗИЕ ОТ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА GPS И СЕКЦИОНЕН КОНТРОЛ

Машините могат да бъдат ISOBUS изпълнение или към съществуваща машина с компютър да се присъедини ISOBUS конвертор. А можете и да използвате своя Android таблет за автоматичен контрол на секциите, като го свържете към Calibrator Zurf с безжичния комуникационен модул Navi Com. Всички торачки Bogballe с компютърен контрол поддържат функцията „променлива норма“ съобразно карта на добива или на химическия състав на почвата, както и по протежение на работната ширина.

торачка bogballe 

торачка bogballe

В обобщение можем да ви гарантираме, че BOGBALLE са торачки за професионалисти. Без компромиси на полето, където всяка грешка се плаща скъпо.

Компаниите на Булагро