Начало  ›  Новини  ›  Как да преодолеем стреса при пшеницата от ниските пролетни температури

Как да преодолеем стреса при пшеницата от ниските пролетни температури

Агрометеорологичните условия в края на март и първата седмица на април се характеризират с ниски за сезона температури под биологичния минимум, необходим за нормалното протичане на вегетационните процеси при земеделските посеви от есенни култури. На много места в северна и западна България бяха отчетени и минусови температури, образува се снежна покривка с височина 10-20 см. Снегът и валежите доведоха до увеличаване на почвените влагозапаси и преовлажнение на горните почвени слоеве. 

Това резултира в стресирани, осланени пшеници със забавена вегетация.

Много земеделци подценяват този проблем, но той може да доведе до сериозни загуби на добив.

пшеница слана пшеница сланапшеница слана

Какво да правим, ако пшеницата ни изглежда по този начин?

Най-доброто решение в този момент е да подхраните растенията с аминокиселини, които ще откриете в МЕГАФОЛ - уникалният антистрес биостимулатор от Valagro.

мегафол

Мегафол е активатор на растежа с богата история, в която е спасил много култури от стрес и съответно е спестил стреса на земеделците, които са го използвали. Той засилва развитието, повишава хормоналната активност на растението, помага в борбата със стреса и вкарва растението в режим на супер-хранене. Активните съставки на продукта осъществяват пряка връзка с гените на растението за реагиране на специфични стресове и ги активират в рамките на 24 часа след внасянето.

Разбира се, най-добър ефект се постига при превантивно третиране на културите с Мегафол в доза 100-200 мл/дка, за да се избегне влиянието на стресовото събитие. Не е за подценяване обаче и внасянето на Мегафол след засланяването на пшеницата, в доза 250 мл/дка, което силно ще подпомогне възстановяването й и ще преодолее задържането в растежа. При необходимост могат да се правят и повторни третирания.

Ето как изглежда днес пшеницата на нашия клиент г-н Иван Василков от град Алфатар, който е приложил Мегафол в доза 200 мл/дка преди очакваните ниски температури:

пшеница мегафол


Това е пшеница на фирма "Полимер Пласт" в старозагорското село Елхово, засегната от ниски температури. Снимката е от 22.03.2020:

пшеница Стоян

А това е снимка на същата пшеница от 03.04.2020, след третиране с Мегафол в доза 250 мл/дка:

пшеница Стоян мегафол


Поръчайте сега Мегафол от вашия регионален търговски представител или се обадете на тел. 0884 451 050.

Нека бъдем по-успешни заедно!

Компаниите на Булагро