Начало  ›  Новини  ›  HARDI COMMANDER 7000 TWIN FORCE - ПОВЕЧЕ ДНИ ЗА ПРЪСКАНЕ, ПО-ДОБРО ПОКРИТИЕ

HARDI COMMANDER 7000 TWIN FORCE - ПОВЕЧЕ ДНИ ЗА ПРЪСКАНЕ, ПО-ДОБРО ПОКРИТИЕ

Бившият земеделски съветник Ян Вагнер сподели впечатленията си от представянето на най-голямата прикачна пръскачка на HARDI - COMMANDER 7000, оборудвана с TWIN система за пръскане с въздух.

"Ние сме се занимавали със земеделие тук почти 25 години", казва той. "Но през последните три години обединихме силите си с други две ферми от околността, като по този начин можем да споделяме машини и така да намаляваме разходите си". От общо 17000 декара, Ян Вагнер притежава 5500 декара.

"Нашите най-важни култури определено са пшеница, последвана от зимна рапица и зимен ечемик, които представляват съответно 6000, 4800 и 2500 декара. Освен това имаме малко тритикале, боб, грах и царевица."

hardi case story

„С тази пръскачка мога да използвам 50 литра по-малко вода в сравнение с предишната ми конвенционална пръскачка.“

По-малко тегло и повече дни за пръскане

Неговата HARDI COMMANDER 7000 с 36 м. TWIN FORCE крила е била доставена през април 2016 г. и работи вече втори сезон.

"Имах нужда от машина само с една ос и с по-малък резервоар. Исках да намаля теглото, за да редуцирам натиска върху полето, но все пак имам капацитета на по-голяма пръскачка. Системата TWIN FORCE ми дава това. По този начин мога да използвам по-малък трактор, отколкото ако бях избрал по-голяма пръскачка", казва той.

Сравнете TWIN FORCE с обикновена пръскачка

"С тази пръскачка мога да използвам 50 литра по-малко вода на хектар в сравнение с предишната ми конвенционална пръскачка. Днес ние пръскаме 100-160 литра на хектар при 10-11 км/ч. Правим това 7-8 пъти годишно и по този начин покриваме общо около 13000 хектара. Освен по-малкия разход на вода, имам възможността да пръскам с дюзата 025 FlatFan при 2,5-3 бара. Това ми дава фина капчица, покриваща цялата реколта много по-добре, отколкото с по-груба дюза. Това е резултат от способността на системата TWIN да дава ъгъл на въздушния поток и съответно на струята на капчиците, освен това минимизира отвяването. Възможността за пръскане при по-ветровити условия също повлия на избора ми на пръскачка. Смятам, че сега имаме до 20% повече дни с възможност за пръскане, в сравнение с обикновената пръскачка."

Бъдещето

Когато говорим за бъдещето на селскостопанската индустрия, Ян Вагнер е убеден, че ще се концентрира върху самоходните машини.

"Това наистина би било от полза за мен, тъй като няма да ми е необходим трактор и ще мога да използвам капацитета му някъде другаде. Освен това мисля, че тенденцията на по-малко, но по-големи ферми все пак ще се вижда в бъдеще. Сега икономиката в немското земеделие е на прилично ниво и смятам, че ще бъде дори още по-добре в бъдеще, така че животът ми като немски фермер е доста добър", завършва усмихнато Ян Вагнер.

Компаниите на Булагро