Начало  ›  Новини  ›  Представяне на ABZ Innovation в елитното бизнес издание Forbes

Представяне на ABZ Innovation в елитното бизнес издание Forbes

Унгарската компания за селскостопански дронове ABZ Innovation спечели вниманието на елитното бизнес издание Forbes. Споделяме с вас материала, който беше публикуван на Forbes.hu.

ABZ Innovation проектира и произвежда своите дронове в Унгария, които с професионалното си оборудване се превръщат в достоен съперник дори на най-големите световни компании.
Човек трудно би си помислил, че в индустрията с дронове, доминирана от американски, руски, ирански, турски и китайски участици, една унгарска компания би могла да рита топката. Въпреки това, примерът на базираната в Сентендре ABZ Innovation доказва, че това предубеждение е погрешно.
Младата компания вече присъства в близо 15 страни със собствени дронове и дори е започнала да се разширява в Африка, каза Лудвиг Кароли, управляващ директор на компанията, пред Forbes.hu.

Екипът на ABZ Drone, който отдавна предоставя комплексни услуги в сегмента на селскостопанските дронове и се занимава освен с продажби, с логистика и обучение, за няколко сезона осъзна, че идеален продукт в този сектор просто няма.

abz innovation dronove

Ludvigh Károly, ABZ Innovation, изпълнителен директор


Те видяха: тук има сериозна пазарна празнина, която може да бъде запълнена с устройства с адекватна производителност, точност, управляемост, сериозна поддръжка и гъвкавост над средното ниво.

Обратната връзка беше положителна и в резултат на това дъщерната компания на ABZ Drone, ABZ Innovation, се роди през 2021 г. в сътрудничество с университета István Széchenyi в Гьор и групата инвеститори MIB Invest Group (компанията е подкрепена от István Szekeres, успешен предприемач който напусна Agrofeed през 2019 г.).
Компанията е създадена специално за разработване и производство на дронове по собствени идеи.

Продукти: земеделие на фокус
ABZ Innovation основно се фокусира върху селскостопански дронове, предназначени за професионални потребители, включително така наречените пръскащи дронове. Тези модели са програмируеми, много точни, имат различни сензори и изключително голяма товароносимост, от която явно се нуждаят, тъй като трябва да носят препаратите или гранулите със себе си.

abz innovation dronove
В момента гамата се състои от осем модела, които се различават един от друг в по-голяма или по-малка степен. Освен оборудване за селскостопанска употреба, има и такива, които са подходящи за изпълнение на логистични задачи.
Освен това фирмата е готова да изпълнява индивидуални поръчки.
Така например вече са направили дрон, който носи голяма и тежка, максимално балансирана камера с изключително добро качество на изображението. A eдна от птиците на ABZ Innovation е получила задача да лети с голям инструмент за измерване на замърсяването на въздуха.

Разработка и производство в Унгария
Продуктите са разработени в Унгария. Инженерният екип на ABZ Innovation тясно си сътрудничи с университета István Széchenyi. Академичният състав и студентите на институцията също участват активно в работата и оказват огромна помощ при решаването на различни проблеми, както и по време на тестване. Това е много полезно и за тях, тъй като те придобиват опит в сфера, която е в бум, подкрепена от огромен капитал и способна да предложи перспектива на конкурентния пазар. Според анализаторската компания Markets&Markets пазарът на селскостопански дронове може да нарасне с една трета от сегашното ниво до 2028 г., достигайки ниво от 17,9 милиарда долара. Двигателите на растежа са Европа и Северна Америка, но през следващите години азиатският пазар също може да нарасне неимоверно.

ABZ не само разработва, но и поддържа сглобяването на дроновете у дома, всичко се случва в завода на компанията в Сентендре.

Освен това повечето компоненти са вътрешно производство. 

abz innovation dronove

Има ли шанс срещу могъщите съперници?
Всеки може с право да се чуди колко шансове има една унгарска компания срещу китайски съперници, подкрепяни от сериозен държавен ресурс, разполагащи с впечатляващи финансови средства за развитие и производство и присъстващи по целия свят с продуктите си. Те са огромни, докато ABZ Innovation е малка в сравнение с тях. Но точно това може да е предимство.

Една много по-малко йерархична и бюрократична, по-малка компания, която е специализирана в една или две продуктови групи, може да реагира много, много по-бързо и по-гъвкаво на колебанията на пазара и промените в потребителските навици.

Това е една от причините компанията да успява бързо да постигне успех в Европа. Селското стопанство на стария континент е различно от това в Далечния Изток или Северна Америка. Отглежданите култури са различни, фермите работят по различен начин и в резултат на това нуждите на потребителите също не са еднакви. Китайските компании например не обръщат особено внимание на това при разработката, нито пък имат възможност за това.

abz innovation dronove

Освен това ABZ Innovation продължава традициите на ABZ Drone и обръща много внимание на поддръжката. Това включва светкавично обслужване и предоставяне на резервни устройства, както и обучение на клиентите. Тези допълнителни услуги са жизненоважни за ефективността на работата.

"В селското стопанство не може да чакаш седмици за ремонт, няма време човек да се учи да управлява дрон с месеци."

Бързината и ефективността вървят ръка за ръка в този сегмент и унгарската компания се опитва да предостави цялата помощ за постигането им в максимална степен.

abz innovation dronove

Колко време отнема да се научите да управлявате дрон?
Можете да научите да управлявате ABZ Innovation дронове за приблизително две седмици и всеки може да стане професионалист за един месец. Между другото, компанията ще ви окаже цялата помощ, от която се нуждаете. 

abz innovation dronove

Освен това служителите на компанията винаги са на разположение да помогнат на клиентите. Това е и вид подкрепа, която не е сигурно, че някой в Унгария (както и в България) ще получи от водещите марки в момента, за тях този пазар просто е твърде малък.

Военен дрон? Хоби дрон?
Конфликтът в Украйна доказа, че дроновете за военна употреба играят по-важна роля от всякога. Това ще бъде още повече в бъдеще. Би имало смисъл компания, работеща в областта на дроновете, да се насочи в тази посока.

"Философията на компанията е, че ние не произвеждаме продукти, които са годни за вандализъм или унищожаване."

Както каза Ludvigh Károly, те се фокусират върху разработки, които могат да помогнат на работата на Националната отбрана и дори да спасят животи. Така например е възможно да се измерват нивата на радиация, да се доставят помощи до местоназначението им и да се задоволяват подобни уникални нужди. Компанията също така няма планове да се разклонява в дронове за любители. Между другото, това е напълно разбираемо, този сегмент е много различен, със съвсем различни потребителски нужди и възможности.

Чуждестранна експанзия
ABZ Innovation мислеше за чуждестранна експанзия от първата минута. Фактът, че компанията-майка, ABZ Drone, вече е установила отлични бизнес отношения в много страни през годините, предостави огромна помощ за това.

abz innovation dronove

Компанията присъства в около 15 държави чрез собствено представителство и партньори за дистрибуция и това е само началото.

Освен в Европа, унгарски дронове се появиха и в небето на африканския континент, благодарение на това, че кенийският офис също отвори врати.

Освен това Ludvigh Károlys си постави за цел да навлезе и в Съединените щати. Ако не друго, завладяването на Северна Америка е истинско предизвикателство, но този пазар е един от двигателите на селскостопанските дронове. Голямото предизвикателство може да доведе и до голям бизнес.

Компаниите на Булагро