Начало  ›  Новини  ›  31 години близо до земеделците - интервю с г-н Христофор Бунарджиев

31 години близо до земеделците - интервю с г-н Христофор Бунарджиев

В специално интервю за вестник "Земеделска техника", изпълнителният директор на Булагро Груп г-н Христофор Бунарджиев разкри интересни моменти от историята на холдинга и сподели бъдещите планове за развитие на компанията.

"За периода ни на съществуване от 31 години, имаше и трудни моменти, имаше и такива, в които нещата вървяха по-добре. Ако погледнем назад, след присъединяването ни към Европейския Съюз през 2007 година, нещата тръгнаха със значителна скорост нагоре. Първо, с възможността на българските земеделци да участват в предприсъединителните европейски фондове, програмата САПАРД, след това различните европейски фондове през годините. Имаше и тежки години, като 2003, 2005, 2009 с финансовата криза и, разбира се, 2020 година, която е може би най-трудната за последните 20 години и за компании като нашата, занимаваща се с доставка до фермерите."

 Г-н Бунарджиев очерта кои са най-големите предизвикателства, пред които е изправен бранша през тази година.

"Нямаше зимни валежи и сняг и необходимото влагозапасяване. В резултат на това определени области от страната изпитаха силни суши, които веднага рефлектираха върху добивите. Положението на изток от Ямбол и на изток от линията Силистра-Шумен-Търговище е трагична. Особено в района на Добруджа, Айтос, Карнобат и Бургас. На места хората не жънеха, а косяха, защото добивите от пшеница бяха в порядъка на 100-120 кг за декар. Тежкото състояние на селското стопанство се отрази и на бизнеса. Специално в търговията със селскостопански машини инвестиционната активност е нулева. Няма спад на търсенето, а просто няма търсене."

Той изрази надежда, че по-ниските добиви ще доведат до по-голямо търсене на продукцията и съответно, корекция в цената.

"Дори да има 30% спад на добивите, пак ще има количество, което ще остане за експорт. Експортната цена ще определя ценовите равнища в страната. Подобно ще бъде и положението със слънчогледа, но все още има време. Дано валежите, които имаше от средата на май, да са оказали благоприятен ефект върху развитието на пролетните култури."

Специално за читателите на вестника, г-н Бунарджиев представи и новата възможност за закупуване на техника от Булагро Машини с инвестиционен кредит от Прокредит Банк при преференциални условия.

"Тази година е трудна по редица причини, които са ясни на вашите читатели. Затова ние от Булагро Машини решихме да предложим нова, много икономически изгодна схема на финансиране за нашите клиенти от страна на Прокредит Банк. Това е инвестиционен кредит с нисък лихвен процент, без самоучастие от страна на клиентите, без никакви такси, с включено финансиране и на ДДС. Това са условия, които кореспондират напълно на сегашната обстановка и ще помогнат на нашите клиенти да си закупят нужната машина с разсрочен риск и при изгодни условия."

А ето и кои са акцентите при продажбата на селскостопанска техника тази година:

"Продължават успешните продажби на прикачните дискови брани на австрийската компания Pöttinger. Нараства делът на дисковите брани с голяма работна ширина – 8 и 10 м. Все по-добър прием имат и мулчиращите сеялки Тerrasem на същия бранд, които са с новата патентована система за връщане на семената от затворените семепроводи обратно във въздушния поток - IDS. Традиционно стабилни са продажбите и на пръскащата техника на датската компания Hardi. Наред с прикачните пръскачки, самоходните машини на Hardi с тяхната уникална система за пръскане с въздушна асистенция имат своите верни фенове в България. Тази година нарастна и делът в продажбите ни на една по-особена машина – мулчер за царевица с работна ширина 4 м на италианската компания Falc. Машината е незаменима като резултат при обработката на царевичните остатъци след жътва."


Г-н Бунарджиев отдели специално внимание на важността на връзката между бизнеса, науката и образованието за развитието на сектора като цяло. Булагро полага целенасочени усилия в тази насока, подкрепяйки дейността на Тракийския Университет и участвайки в осъвременняването на учебната програма. 

Цялото интервю с изпълнителния директор на Булагро Груп можете да прочетете в последния брой на вестник "Земеделска Техника".Компаниите на Булагро