Начало  ›  Новини  ›  СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ОТ АГРИТЕХНИКА ЗА СИСТЕМАТА "SENSOSAFE" ОТ PÖTTINGER

СРЕБЪРЕН МЕДАЛ ОТ АГРИТЕХНИКА ЗА СИСТЕМАТА "SENSOSAFE" ОТ PÖTTINGER

SENSOSAFE e първата в света система, монтирана на косачка, за автоматично откриване на животни, разработена за разпознаване на млади елени и сърни и осигуряваща чисти сенажи. С тази уникална концепция Pöttinger спечели сребърен медал за иновации от международното изложение Агритехника 2017 в Хановер, Германия. 

Младите елени и сърни, както и други диви животни, са особено изложени на риск веднага след като започне сезонът на косене. Те се крият в тревата и не бягат, виждайки опастността. За разлика от паците, които излитат, сърните се свиват още повече в тревата и трактористите нямат почти никакъв шанс да ги видят. За съжаление мнозина животни са ударени от остриетата на косачката и биват убити или тежко ранени. Приблизително 100 000 млади елени и сърни са убити по този начин само в Германия - в тази цифра не са включени другите диви животни като зайци и т.н. Освен огромната финансова загуба и факта, че никой фермер не иска да навреди по този начин на младите животни, части от труповете на животните навлизат  в сеното или сламата, което е опасно за добитъка, който по-късно ще консумира замърсения фураж. Ботулиновите токсини могат да причинят ботулизъм (отравяне с месо) и да имат фатални последици за добитъка. Въпросът не е само за качеството на сенажа и ненужната загуба на бали, но по-важен е финансовият капитал на стопанството: животните. Решението на този проблем носи огромни предимства: по-високо качество на сенажа, постоянен добив на мляко и здрави животни, поради минимизиране на вредните токсини, потенциално навлизащи във фуража на животните, предотвратяване загубата на добитък и сенажни бали, като същевременно се опростява процесът на работа при събиране на сенажа и се увеличава ефиктивността.

Сега Pöttinger имат решение: SENSOSAFE е оптичен инфра-червен сензор, който е монтиран на косачката, за да открива млади елени и сърни, лежащи в тревата пред косачката, където операторът не може да ги види. Когато SENSOSAFE открие лежащо животно, изпраща сигнал до хидравликата незабавно да повдигане косачката напълно автоматично.  Животното остава невредимо. Сензорите са разработени специално за това приложение и осигуряват оптимално откриване на животните дори и на дневна светлина и при директна осветеност от слънцето. Използването на оптичен сензор означава, че тази система може да засича лежащи в тревата диви животни и да направи разлика между тях и други препятствия, като например къртичини.

 

Компаниите на Булагро