Начало  ›  Новини  ›  Посещение на СААТБАУ ЛИНЦ в Австрия

Посещение на СААТБАУ ЛИНЦ в Австрия

От 16-ти до 18-ти юни търговският екип на Булагро АД, заедно със свои клиенти от цяла България, посетиха Австрия по покана на нашия партньор - австрийската компания Саатбау Линц. Поводът беше мащабният открит ден на полето край градчето Вайкендорф в североизточна Австрия, който се провежда ежегодно и събира над 3000 земеделци от централна, западна и източна Европа.  
 
Саатбау Линц е австрийска компания, създадена след Втората Световна Война като земеделска кооперация, в която членуват над 3100 фермери. Тя е сред лидерите на европейския семенарски пазар и се занимава със семепроизводство на над 200 сортове и хибриди от над 30 различни култури. Централата на Саатбау се намира в град Линц, а клонове на компанията има във Франция, Германия, Чехия, Полша, Унгария, Словакия, Словения, Украйна, Русия и Румъния. Семепроизводството се извършва при строг контрол върху качеството в девет модерни завода, а над 50 опитни станции в цяла Европа тестват представянето на генетиката в различни географски ширини и почвено-климатични условия.
 
През 2013 година Булагро представи на българския пазар пет сорта хибрида от селекцията житни култури от Саатбау Линц - пшеница АМИКУС и ПАНОНИКУС, ечемик ГИГА и ХАНЕЛОРЕ и тритикале КАЛОРИУС. Мнозина наши клиенти от всички земеделски региони на страната ни се довериха и  решиха да изпробват на своите  полета австрийската генетика, за да се убедят във високото й качество. Въпреки тежките през тази пролет агро метеорологични условия - чести и проливни дъждове, породили много болести и причинили полягане на  есенниците и при различни почвено-климатични условия, до момента отчитаме отлично представяне на сортовете/хибридите/, както на полетата на клиентите ни, така и на нашата опитна станция в землището на с. Яздач край Стара Загора. 
Сортовете пшеница са изключително устойчиви на важните икономически болести, не полягат, притежават добра зимо и студоустойчивост, развиват много и равномерно развити братя при спазване на препоръчаната сеитбена норма - видимо с много висок потенциал за добив са към момента посевите!
 
На открития ден на Саатбау Линц край Вайкендорф видяхме демо опити на множество сортове и хибриди от всички основни култури - пшеница, ечемик, тритикале, слънчоглед, царевица, рапица, соя, ръж и други. Получихме ценни съвети и препоръки по отношение на използваната агротехника /срок на сеитба, посевна норма, торене, растителна защита/ и се убедихме с очите си в професионализма на компанията, богатата и разнообразна селекция, иновативния подход в работата и отношението към партньорите, като всичко това е предпоставка за  високи резултати, които се постигат с генетиката на Саатбау Линц във всички страни от Европа!
 
За да съчетаем полезното с приятното, по време на престоя си в Австрия направихме и обиколка на забележителностите в културното сърце на Европа - столицата Виена.
 
Доволни и обогатени от видяното и наученото, се върнахме в България, заредени със свежи сили, за една успешна жътвена кампания!

Компаниите на Булагро