Начало  ›  Новини  ›  Механичната борба с плевелите изисква прецизност

Механичната борба с плевелите изисква прецизност

Царевица, отглеждана по органичен начин - предизвикателство за всеки фермер. Но редовият мотичен култиватор на EINBÖCK - CHOPSTAR, ще осигури най-добри условия за успешна реколта.

chopstar

Силната конкуренция на плевелите в ранните етапи на културите е сериозен проблем за царевицата. За да се отговори на това предизвикателство, са необходими редови култиватори и иглени брани, които работят с високо ниво на точност. А австрийската компания EINBÖCK е тясно специализирана точно в този тип машини! 

Най-важната директна мярка за растителна защита е механичната борба с плевелите. Постоянното наблюдение на посевите е абсолютно необходимо! Особено при царевицата, точният момент на прилагане на различните мерки е изключително важен за постигане на оптимален успех.

Подготовка на семенното легло и сляпо плевене

Правилните мерки започват преди сеитбата. За успешното поникване на културата е необходимо равномерно, сухо и преди всичко добре реконсолидирано семенно легло. Малко след сеитбата, иглената брана AEROSTAR-EXACT може да се използва за сляпо плевене. Поради прецизния контрол на дълбочината и точното регулиране на агресивността на почвообработващите елементи по цялата работна ширина, AEROSTAR-EXACT е идеален за сляпо плевене. Машината може да се настрои на дълбочина до 4 см и в ранните етапи унищожава плитката коренова система на младите плевели, което драстично намалява тяхното нападение по-късно.

aerostar

Ранното окопаване е задължително

Редовното окопаване след появата на царевицата е от съществено значение за поддържане на редовете чисти. За целта EINBÖCK са разработили култиватора CHOSPTAR 5-90. Моделът се предлага с преден и заден монтаж. Машината, монтирана отпред, има голямо предимство с отличната видимост на работните органи. Но на практика регулирането с точност до сантиметър е възможно само с помощта на системата за управление с камера (ROW-GUARD). Тази система ще осигури допълнителна прецизност в управлението и насочването на култиватора в редовете, което ще направи разлика в борбата с плевелите.

Освен това, EINBÖCK наскоро разработиха нова система за култивиране, която позволява борбата с плевелите в ранния стадий на 2-ри лист на царевицата, без да се повреди културата - CHOPSTAR-TWIN с ROW-GUARD. Почвообработващите елементи не са разположени по класическия начин между редовете на посева, а с цел още по-прецизно окопаване се намират непосредствено над реда. Резултатът е много тясна необработена зона (по-малко от 2,5 см отляво и отдясно на реда), която предоставя възможност за работа на машината в много ранен етап на развитие на културата. Новата камера за следене на култиватора ROW-GUARD, включително преработената рамка за странично изместване, открива дори най-малките растения и управлява мотиките с абсолютна точност, дори при високи скорости.

Всички култиватори за редови култури CHOPSTAR могат да бъдат оборудвани с широка гама от елементи, например с палцови изравнители. Те работят в редицата и очистват от почвата корените на извадените плевели, и така осигуряват много чисти посеви.

палцови изравнители

Следните опции са достъпни за механичната борба с плевелите при царевицата:

  • Палцови изравнители;
  • Звездовидни работни органи, направени от специална пластмаса за подобрен контрол на плевелите в редовете - агресивни към плевелите и чувствителни към културите;
  • Окопаващи елементи;
  • Защитни пластини и дискове;
  • Други опции при поискване.

Къси и компактни - плевене с редови култиватори в царевицата:

1. Незаменимо сляпо плевене с AEROSTAR-EXACT преди поникването на плевелите
За тази мярка времето е много важно. Важно е да не плевите прекалено рано (за да не загубите желания ефект) и да не закъснявате много (за да не се повреди нито едно семе). Обикновено около 4-6 дни след сеитбата.

2. Ако натискът на плевелите е голям: още едно леко плевене в стадий 2-3 лист при скорост 2-3 км/ч.
(Внимание: растенията могат да се огънат лесно!) Окопаването с прецизния редови култиватор CHOPSTAR-TWIN вече е възможно!

3. Окопаване с CHOPSTAR 5-90 приблизително 1 седмица след плевенето.
Правилната настройка на мотичния култиватор е много важна. Уверете се, че сте настроили правилно дълбочината и разположението на работните органи. Но основното правило е: колкото се може повече окопаване и възможно най-малко, за да си осигурите чисти посеви. В допълнение, окопаването трябва да се извърши възможно най-близо до растенията. За да осигурите най-добрия резултат, използвайте палцови изравнители в комбинация със система за управление с камера ROW-GUARD.

4. Покриване с пръст малко преди затварянето на реда
Когато царевицата е висока около 40 см, малките плевели могат да бъдат контролирани, като ги покриете с почва. Освен това растението получава по-топла почва. По-бързите работни скорости и различни разрохващи елементи се използват за хвърляне на почва в реда. Това насърчава затоплянето на почвата над корена на растението, създава се по-голяма почвена повърхност и се гарантира по-бърз растеж на културата. В допълнение, малките плевели се заравят в реда, така че ще намалите натискът на плевелите.

Компаниите на Булагро