Начало  ›  Новини  ›  Старт на съвместни демо опити на хибриди с фирма Пионер

Старт на съвместни демо опити на хибриди с фирма Пионер

На 29-ти март на полето на Булагро Земя в старозагорското село Яздач, заедно с нашия дългогодишен партньор - фирма Пионер Семена България, дадохме старт на мащабна демо платформа. Засяхме четири хибрида слънчоглед -  HE118, LE25, LE89, LE113, на обща площ от 180 декара, а през следващата седмица предстои сеитба на още 150 декара с пет хибрида царевица - P9537; P9903; P0023; P0216; P1535. За да разгърнем потенциала на семената, ще използваме иновативните торове и биостимулатори от VALAGRO, а всички агротехнически мероприятия ще бъдат извършени с техника от Булагро Машини.  

Първо започнахме с подготовка на семената, които третирахме с биостимулатора за коренова система RADIFARM в доза 1 л на 100 кг семена. Продуктът съдържа аминокиселини, полизахариди и специфични предшественици на процесите на вкореняването (аргинин, аспаргин и триптофан), които подобряват удължаването на страничните корени, поникването на вторични корени и ранното развитие на богата коренова система.

Сеитбата на слънчогледа извършихме с прецизната 6-редова сеялка за пролетни култури MASCAR FUTURA, която заедно с навигационната система и автопилот за RTK сигнал HEXAGON-LEICA гарантират абсолютно точното полагане на семената на еднакво разстояние и дълбочина, за да се осигури дружно поникване и хомогенен, изравнен посев.  Сеялката е с изсяващи апарати тип "анкерен ботуш", снабдена е и с електронен контрол за наличие на семена или задръстване. Справя много добре в нормална и влажна почва, каквато беше и по време на демо сеитбата.

Сеялката е оборудвана с торовнасящи кутии с апликатори, чрез които заедно със сеитбата приложихме и комбинирания микрогранулиран тор MICRO NP, за да дадем на хибридите идеални стартерни условия. MICRO NP има високо съдържание на фосфор, съдържа азот и хелатиран цинк за подобряване на коренообразуването и увеличаване устойчивостта на замръзване.

Следващите третирания с продуктите на VALAGRO, които предстои да извършим, са във фаза 3-4 лист на слънчогледа с антистрес листния тор и активатор на растежа MEGAFOL и с BOROPLUS малко преди цъфтежа, за да предотвратим дефицита на бор. 

На полето на Булагро Земя тествахме и останалите селскостопански машини, които ще се включат в обработката на демо опитите на хибриди Пионер. Това бяха универсалният култиватор за предсеитбена подготовка с "S"- образни пружини TAIFUN на австрийската компания EINBOECK и прикачната пръскачка HARDI NAVIGATOR с обем на резервоара 3000 литра и обхват на крилата 24 метра. Култиваторът е прикачен и с работна широчина 6 метра. Моделът е с усилена конструкция, което позволява увеличаване на работната скорост и дълбочина. В работно положение колесарят оказва допълнителен натиск върху работните органи, с което спомага за по-добрата подготовка на семенното легло. Пръскачката се отличава с много здрава рама, която е изчислена и пригодена да носи по-големи резервоари, от порядъка на 4000, 5000 литра. Оборудвана с характерните за Харди два броя главни филтри, което я отличава от нейните конкуренти. 

За поливане на царевичните хибриди ще бъде използвана немската поливна инсталация BEINLICH, модел PRIMUS 2800, с дължина на ръкава 410 метра и диаметър 110 милиметра. Установките ще работят в сдвоен режим, тоест един помпен агрегат ще захранва две установки Primus. От 2012 година стопанството на Булагро Земя разполага с поливна инсталация BEINLICH, която многократно доказа преимуществата си и оправда направената инвестиция.

Опитните агрономи от Булагро и Пионер ще проследят целия процес на поникване, развитие, цъфтеж и узряване на растенията, и в зависимост от климатичните и почвени условия ще изберат броя и вида на растителнозащитните мероприятия. 

Очакваме всички земеделци от региона през юли, когато ще се съберем отново, за да проследим развитието на културите заедно.

Пожелаваме на всички успешна сеитба и благоприятно време!


Компаниите на Булагро