Начало  ›  Блог  ›  Първо плевене на житните култури през пролетта

Първо плевене на житните култури през пролетта

Веднага след като почвата е достатъчно суха в началото на пролетта, първата операция по плевене може да се направи при есенните житни култури. Внимание: тук се изисква търпение; трябва да е наистина сухо! Плевенето през пролетта с машините от серията AEROSTAR на EINBOCK има някои предимства:

  • Разбиването на кората през пролетта гарантира, че почвата се проветрява и затопля по-бързо.
  • Това означава, че вегетацията може да започне по-рано, стъблото се развива по-добре и се стимулира братенето на растенията.
  • Чрез аерирането се освобождава достъпът до корените на вода, въздух и торове;
  • Голяма част от плевелите се унищожават механично от машината, което ви спестява време и средства за прилагане на хербициди;

Ако почвата е много твърда и набраздена, може да се използва ротационна мотика ROTARYSTAR преди плевене. След работа с ROTARYSTAR почвата е ронлива и следователно оптимална за следващото преминаване на машината за плевене. След първата операция може да се извърши повторно плевене до височина на културата до 30-40 см, ако е необходимо. По този начин вие ще мобилизирате хранителните вещества в растенията, ще контролирате късно поникващите плевели, ще предотвратите развитието на болести и ще създадете добре балансирани условия за растеж на културата и микроорганизмите.

Без плевене, когато има риск от измръзване!

плевене замръз плевене замръз

За плевенето през пролетта е важно да се уверите, че няколко дни след него не се очакват късни студове през нощта. Плевенето намалява студоустойчивостта на културата и следователно може да има лош ефект върху растенията, когато се наблюдава замръзване няколко дни след операцията.

Иглената брана AEROSTAR е доказан помощник на фермерите в механичната борба с плевелите вече повече от 30 години. Тя се предлага във варианти с работна ширина от 1.5 до 24 метра, транспортна ширина от 1.5 до 3 метра и разстояние между работните редове от 2.5 см. при 60 броя пружини за 1,5 м. дължина на секцията. Машините се оборудват с различен набор от пружини, в зависимост от типа на почвата и културите, които ще се обработват.

Повече информация за AEROSTAR ще намерите → ТУК  

Компаниите на Булагро