Начало  ›  Блог  ›  Подхранване на слънчогледа във фаза 4-ти - 8-ми лист

Подхранване на слънчогледа във фаза 4-ти - 8-ми лист

Има ли смисъл от подхранването с листен тор в ранните фази от развитието на слънчогледа?
Отговорът е един: има, и то голям. Въпреки че част от тора ще се озове в почвата, това, което попада върху растенията, е достатъчно да активизира фотосинтезата, дишането и да се задоволят нуждите от микроелементи в началните етапи от растежа на културата. През първите 15-20 дни след поникването надземната част на растенията се развива бавно, за сметка на кореновата система, която за този период се разраства вертикално до 40 см. Резултатът от ранното подхранване с листни торове: растенията са по-добре вкоренени, със здрави, удебелени стъбла и плътна листна маса. Ако се прилагат съвместно с хербициди, листните торове увеличават ефективността на третирането и преодоляват стреса за културата.

От какви дефицити страда слънчогледът в началните етапи на своето развитие?

БОР

Слънчогледът е култура с високи изисквания към микроелемента бор. Борът играе важна роля в биосинтеза на витамините. При недостиг на бор в листата намалява съдържанието на витамин С, тиамин и рибофлабин, настъпват нарушения в структурата на хлоропластите, с което се обяснява отслабването на фотосинтезата. Ето защо, правилното спазване в захранването с бор при основни, леки, пясъчни почви, както и в региони с ранна лятна суша, е изключително важно.

Симптоми при недостиг на бор:

  • Най-напред се засягат растежните точки, загива вегетационният връх на стъблото, спира развитието на старите и формирането на нови органи - стъбло, корени, пъпки, цветове. 

 недостиг на бор при слънчоглед 

  • Листата се деформират, пожълтяват, след което потъмняват, а дръжките им стават крехки.

недостиг на бор при слънчоглед

  • Главният корен на растенията обикновено не се доразвива, надебелява, и при някои растения става трошлив и нацепен.

недостиг на бор при слънчоглед недостиг на бор при слънчоглед 

  • Недостигът на бор през периода на цъфтеж предизвиква нарушение в нормалното развитие на прашеца и особено на завръзите, поради което голяма част от цветовете остават неоплодени и опадват.

МОЛИБДЕН

В ранните фази от развитието си слънчогледът се отличава с особени изисквания към молибдена. Често се наблюдава задържане на развитието на растенията във фаза 4-6 лист, поради недостиг на молибден. 

Роля на молибдена при слънчогледа:

Молибденът участва главно в регулирането на редукционно-окислителните реакции в някои звена на обмена на азота, фосфора и желязото, както и в биосинтезата на хлорофила и въглехидратите. 

Молибденът е важен за усвояването на азота и опрашването. Необходим е за ефективното ползване на нитратите, заради двата ензима, съдържащи молибден - нитрогеназа и нитрат редуктаза. Най-често недостиг на молибден се среща в кисели почви (под pH 5,5 - рН 6).

Приложението на молибден ускорява развитието на растенията, преодолява задържането, а в дългосрочен план увеличава добива и съдържание на масло в семената.

Симптоми при недостиг на МОЛИБДЕН:

  • Още в най-ранна фаза - 3-4ти лист, се развива междужилкова хлороза - горните листа се извиват нагоре в нетипична форма.

недостиг на молибден при слънчогледнедостиг на молибден при слънчогледнедостиг на молибден при слънчогледнедостиг на молибден при слънчоглед

  • При по-силна степен на молибденов недостиг, по краищата на листата се образуват некротични петна и листата се извиват в лопатковидна форма (листната петура наподобява лъжица). Нарушава се способността на растението да фотосинтезира.

недостиг на молибден при слънчоглед 

 

недостиг на молибден при слънчоглед

За да предпазите слънчогледа от тези неприятни последствия и да му осигурите всичко необходимо за нормален старт и бърз растеж, приложете Кодамин В-Мо във фаза 4-ти - 8-ми лист.

Кодамин B-Mo

кодамин б-мо

Кодамин В-Мо е течен листен тор, който освен бор (6,4%), съдържа молибден (0,2%) и аминокиселини (12,3%) с растителен произход. В допълнение към коригирането на дефицита на бор, чрез комбиниране на бор с аминокиселини и молибден, се насърчава синтезът на протеини и се създават синергии, които подобряват придвижването и проникването им през клетките. Така се улесняват физиологичните процеси през цялата вегетация на растенията. Освен това, Кодамин В-Мо спестява на растението изразходване на собствената му енергия и стимулира устойчивостта към неблагоприятни условия, увеличавайки добивите и качеството. Дозата е 200-250 мл/дка, като могат да се правят от 1 до 3 приложения. 

 

Гарантирано положителен ефект върху общото физиологично състояние на слънчогледа ще има внасянето на комплексния тор Codafol Maximus 8-11-3 във фаза 4ти-6ти лист.

codafol maximus

Продуктът е не само листен NPK тор, но съдържа и аминокиселини и естествени растителни екстракти, които имат силно стимулиращо, антистрес действие. Приложен заедно с хербицида, той ще засили ефективността на усвояването му и ще предотврати хербицидния стрес при културата. Препоръчваме третиране в доза 100 - 300 мл/дка. 

БОРОПЛЮС + Валагро EDTA Mix

валагро бороплюсвалагро едта микс

Друга изпитана комбинация, която ще осигури всички необходими микроелементи, ще стимулира метаболизма на растенията и ще увеличи масленото им съдържание, е Бороплюс + Валагро EDTA Mix, по препоръка на нашите агрономи внесени на два пъти в доза 50-70 мл/дка Бороплюс + 50-70 г/дка Валагро EDTA MixПървото внасяне е във фаза 4-ти - 8-ми лист заедно с хербицида, за да стимулираме нарастването на слънчогледа и развитието на здрава и мощна коренова система и да намалим хербицидния стрес, а второто внасяне е във фаза Бутон, за увеличаване на цъфтежа и залагането на семена.

Компаниите на Булагро