Начало  ›  Блог  ›  Подготовка за сеитба на есенници

Подготовка за сеитба на есенници

Подготовка за есен 2020

 

Наближава есента, а с нея и началото на новата земеделска година. Изминалият период беше изпълнен с предизвикателства, но добре подготвените успяха да се справят. Прецизното земеделие, където всяко решение е взето с конкретна цел, роди добри плодове, ключови за тази трудна година. 

Време е да погледнем напред и да започнем подготовката за следащия сезон, избирайки семена, схема на торене и продукти за заготовка, гарантиращи успешен старт на новата кампания.

Избор на семена житни и рапица

През изминалите години мнозина фермери заложиха на семената, произведени и заготвени от Булагро, и не съжалиха за избора си. Разполагаме с техника за почистване, обеззаразяване, заготовка и пакетиране от най-висок клас на водещи производители, а тази есен всички предлагани от нас семена житни ще бъдат обеззаразени с фунгицид КОНИМА /за предпазване срещу твърда главня,кореново гниене,снежна плесен,праховита главня ,ленточна болест при пшеница и ечемик/
и РАДИФАРМ - биостимулатор, който осигурява отличното поникване на засятите растения, хомогенно и мощно развитие на кореновата система.

В завода на Булагро Земя в село Яздач се произвеждат и заготвят висококачествени семена пшеница, ечемик, тритикале и грах. Сортовете, които ви предлагаме тази година, са както следва:

  • пшеница (бег 600кг) -  Авеню С1, Состен С1 и С2, Софру С1, Флавор С1
  • ечемик (бег 500кг)  – Уенди С1, Жуп С1
  • тритикале (бег 500кг) – Трисмарт С1

Също така, поддържаме и богата гама семена рапица от лидерите на пазара – Еуралис и Косад Семанс. В момента имаме текущи промоции за ранни заявки, които ще ви гарантират налични количества и горещи отстъпки. За повече информация, моля свържете се с Вашия регионален представител.  

Предсеитбено торене

Хранителните нужди на житните култури могат да бъдат разделени на два периода – есенно-зимни и зимно-пролетни. В първия период нуждата от азот е незначителна, защото растенията се изхранват основно от семето, коренът е още малък, а метаболизмът не е способен да обработи големи количества хранителни елементи. При топла есен и мека зима, могат да бъдат внесени 4-5 кг/дка активно вещество азот, но на този етап е по-важно да не се подценява ролята на фосфора и калия. Тези елементи се активират по-бавно в почвата и са усвоими напролет при възобновяване на вегетацията, когато вече всички хранителни нужди на растенията се покачват. Наличието на всички основни макроелементи е ключово и за усвояването на микроелементите, защото всички те действат оптимнално при пълноценна синергия.

Напоследък торовете на компания Бореалис станаха особено популярни сред нашите клиенти, защото гранулите са с много високо качество, имат богато разнообразие от комбинации и са с оптимално съотношение цена/качество. Другата марка, която в момента набира все повече привърженици у нас, е CiCH. Това са торове със забавено освобождаване от 105 дни, които в такива сухи години са за предпочитане. Бавното освобождаване гарантира контролирано подаване на храна към растението. Гранулата се активира при наличие на влага и когато има развитие на растението, има и налична за него храна.

 

Заготовка на семена

В есенно-зимния период основен източник на храна за растението е семето и обвивката му. До началото на братене, това е сърцето на всички метаболитни процеси, обмени на ензими и съответно активатори на растежа. Най-добрият начин да подкрепим началното развитие на културите, е като добавим коренов биостимулатор към основната заготовка. Професионалистите на Булагро са се доверили на два основни продукта, които осигуряват силен, добре разклонен корен с много власинки и снабдяват растението с всички необходими хранителни елементи – това са Радифарм на Valagro и Кодафол Максимус на Coda.

Друго важно решение при заготовката на семена е изборът на обеззаразител. Нашите агрономи са се убедили в действието на Конима, която с двете си активни вещества – имазалил и ипконазол, осигурява предпазно, проникващо и лечебно действие срещу всички основни заболявания. Дозата при този фунгицид е 100 мл / 100 кг семе. Други алтернативи с доказано действие, които предпоръчваме на нашите клиенти, са Вибранс дуо, Аустрал Плюс, Максим Стар и Дивидент М. Вибранс Дуо е системен и дълготраен фунгицид с активни вещества от групата на SDHI, а препоръчителната доза при него е 200 мл / 100 кг семе при пшеница, ечемик и тритикале. Аустрал Плюс е един от малкото продукти на пазара с фунгицидно и инсектицидно действие, осигуряващ контактно унищожаване на заболяванията и силна газова форма за контрол на неприятелите. Дозата при него е 500 мл / 100 кг семе. Максим Стар и Дивдиент са вече добре познати обеззаразители у нас. Първият има силно предпазно и лечено действие срещу много широк спектър от заболявания, а дозата при него варира от 100 - 150 мл / 100 кг семена пешеница до 150 - 200 мл / 100 кг семена ечемик и овес. Дивидент М, освен доброто си фунгицидно действие, осигурява и силно и дружно поникване на културите, а дозата при него варира според целевите заболявания.

Новият продукт на пазара, който очакваме да стане любим на мнозина, е Сигнал 300 ЕС. Това е инсектицид за обеззаразяване на семената на базата на циперметрин. Той осигурява защитна зона от 4-5 см около семето, която отблъсква неприятелите и има дълго последействие от 40 - 50 дни след сеитба. Сигнал 300 ЕС контролира успешно житната муха и теления червей, в доза от 200 мл / 100 кг семе.

За да изберете най-подходящата технология за отглеждане на своите култури, спрямо качествата на почвата и климатичните условия във Вашия регион, свържете се с нашите агрономи. Те ще Ви предложат цялостни решения за извеждане на успешна есенна кампания!

Вашият регионален агроном можете да намерите ТУК.

Компаниите на Булагро