Начало  ›  Блог  ›  Подготовка за сеитба на есенници

Подготовка за сеитба на есенници

Наближава есента, а с нея и началото на новата земеделска година. Изминалият период беше изпълнен с предизвикателства, но добре подготвените успяха да се справят. Прецизното земеделие, където всяко решение е взето с конкретна цел, роди добри плодове, ключови за тази трудна година. 

Време е да погледнем напред и да започнем подготовката за следващия сезон, избирайки семена пшеница, ечемик и рапица, схема на балансирано предсеитбено торене и продукти за обеззаразяване и заготовка, гарантиращи успешен старт на новата кампания.

Подготовка на полетата

Жътвата приключи, но това, което виждаме по полетата, не е никак добре, а именно масово вторично заплевеляване. Най-доброто решение в такива случаи е прилагането на глифозат. Той е тотален системен хербицид, използва се за борба с едногодишни и многогодишни житни и широколистни плевели. Ако полето е силно заплевелено, само механичните обработки не са достатъчни. Когато имаме проблемните коренищни и кореновоиздънкови видове плевели, тяхното нарязване при обработката ги провокира да растат и да се развиват още повече. Освен това, ако разчитате само на механична обработка, плевелните семена се запазват в почвата. А знаете, че те имат кълняемост няколко години. Съответно напролет заедно с културните растения, поникват и плевелите. Логично, това води до редуциране на добива, тъй като плевелите „дърпат“ вода и хранителни вещества от почвата. Културните растения са потиснати, тъй като са конкурирани от плевелите. Затова нашата препоръка е използване на глифозат, който е най-доброто решение за контролиране на сериозно заплевеляване.

В продуктовото си портфолио сме включили няколко утвърдени на пазара продукти с доказани качества и много конкурентни цени - това са Наса 360 СЛ, Галъп Супер 360, Раундъп Класик Про и Глифон. Регистрираната доза на тоталните хербициди е от 400 мл/дка до 1200 мл/дка. Много важен момент е да се съобрази дозата с наличните плевели на отделните полета. Ако се контролират едногодишни житни и широколистни плевели, то дозата около е 400 мл/дка. Тя е работеща и напълно достатъчна. Ако обаче заплевеляването е от коренищни видове – пирей, троскот, балур, поветица, то тогава дозата трябва да е по-висока, дори до 1 литър на декар, за да може да бъдат унищожени и коренищата.

Избор на семена житни и рапица

Качествените и обеззаразени семена, засети в чиста почва, са първите стъпки за постигане на много високи добиви.

През изминалите години мнозина фермери заложиха на семената, произведени и заготвени от Булагро, и не съжалиха за избора си.

Производствената ни база се намира в старозагорското село Яздач, където се извършва почистване, обеззаразяване, заготовка и пакетиране на семената с техника от най-висок клас на водещи производители. Контролът на тези процеси е много строг, от всеки биг бег се вземат проби преди да бъде сертифициран. Продаваме семена, които са само наше производство – не прекупуваме и не препродаваме. Така сме сигурни за качеството на посевния материал, който предлагаме. Горди сме с престижното отличие „Best Buy Award 2022“, присъдено ни от независимата швейцарска агенция за сертифициране Icertias ((International Certification Association), определящо ни като производител с най-високо съотношение цена-качество в категориите семена пшеница и семена ечемик, на база проведено проучване сред 1000 български фермери. Това е още едно признание за нашия труд и усилията, които полагаме да ви доставим най-висококачествения посевен материал!

За предстоящата кампания отново всички предлагани от нас семена житни ще бъдат обеззаразени с фунгицид КОНИМА и третирани с уникалния продукт на ValagroРАДИФАРМ

В завода на Булагро Земя в село Яздач се произвеждат и заготвят висококачествени семена пшеница, ечемик, тритикале и грах. Сортовете, които ви предлагаме тази година, са както следва:

  • пшеница (бег 600кг) -  Авеню С1 и С2, Армстронг С1, Астерион С1 и Софру С2
  • ечемик (бег 500кг)  – Зебра С1, Уенди С1

Също така, поддържаме и богата гама семена рапица от лидерите на пазара. В момента имаме текущи промоции за ранни заявки, които ще ви гарантират налични количества и горещи отстъпки. За повече информация, моля свържете се с Вашия регионален представител на Булагро.  

Обеззаразяване и третиране на семената

Следващ важен акцент е обеззаразяването на семената, като тук нашето ексклузивно предложение е фунгицид КОНИМА, продукт на UPL - фирма с над 30-годишен опит в обеззаразяването на семената.
Конима е двукомпонентен обеззаразител – с две активни вещества – ипконазол и имазалил. Те имат синергизъм помежду си, като ипконазола покрива видовете главни, а имазалила – фузариум, ленточна болест по ечемика, базично гниене. Продуктът има контактно и системно действие. Много важна е неговата формулация, той е микроемулсия, което позволява едно много по-добро и по-равномерно покритие на семената. Фунгицидът е без мирис, почти без цвят, няма опасност за оператора при работа с него, освен това няма твърди частици в работния разтвор.
При проведени опити в независима лаборатория, където са изследвани няколко вида обеззаразители, е установено, че при повечето от тях има отклонение в покритието на семената от -60% до +80%, което означава, че някои семена са получили много повече активно вещество, а други много по-малко. При Конима обаче отклонението е от -20 до +20%, което показва, че продуктът има много по-добро покритие и по-равномерно се разпределя по семената, което води до по-добър ефект за предпазването им от зарази.
През последните години един от сериозните проблеми в контрола с вредителите е резистентността. Като цяло повечето от активните вещества, които се използват при обеззаразяването на семената, са такива, които се прилагат и по време на вегетацията за предпазни или лечебни третирания. Това неминуемо води и до възникване на по-бърза резистентност към тях. В случая активното вещество имазалил е създадено изцяло и само за третиране на семена, то не се използва през вегетацията на културите, което предпазва културите от поява на резистентност.

В есенно-зимния период основен източник на храна за растението е семето и обвивката му. До началото на братене, това е сърцето на всички метаболитни процеси, обмени на ензими и съответно активатори на растежа. Най-добрият начин да подкрепим началното развитие на културите, е като добавим коренов биостимулатор към основната заготовка. Професионалистите на Булагро са се доверили на два основни продукта, които осигуряват силен, добре разклонен корен с много власинки и снабдяват растението с всички необходими хранителни елементи – това са Радифарм на Valagro и Кодафол Максимус на Coda.

Радифарм е биостимулатор, който осигурява отличното поникване на засятите растения, хомогенно и мощно развитие на кореновата система. Работим с Радифарм вече над 10 години и сме провели множество опити, които показват, че кореновата система на третираните растения е много по-голяма от тази в контролата. Освен това се наблюдава добро развитие и на централния корен, и на страничните корени, а също и на кореновите власинки. Продуктът може да се използва не само при житни култури, но и при маслодайна рапица, както и при овощни и зеленчукови култури. Дозата е 1 л/100 кг семена.

Кодафол Максимус е NPK тор, идеален за листно приложение, обогатен с макро- и микроелементи, аминокиселини и природни стимуланти. Той се абсорбира бързо и осигурява ободряващо, антистресово действие, като увеличава качеството и количеството на продукцията, особено при екстензивните култури - пшеница, рапица, слънчоглед, царевица.

Предсеитбено торене

Хранителните нужди на житните култури могат да бъдат разделени на два периода – есенно-зимни и зимно-пролетни. В първия период нуждата от азот е незначителна, защото растенията се изхранват основно от семето, коренът е още малък, а метаболизмът не е способен да обработи големи количества хранителни елементи. При топла есен и мека зима, могат да бъдат внесени 4-5 кг/дка активно вещество азот, но на този етап е по-важно да не се подценява ролята на фосфора и калия. Тези елементи се активират по-бавно в почвата и са усвоими напролет при възобновяване на вегетацията, когато вече всички хранителни нужди на растенията се покачват. Наличието на всички основни макроелементи е ключово и за усвояването на микроелементите, защото всички те действат оптимнално при пълноценна синергия.

Нашето ексклузивно предложение при предсеитбеното подхранване е комбинираният тор ДОБИВ ПЛЮС

NP 15:22+30%SO3+2%MgO+0.3%Zn+0.1%B

Добив Плюс е изцяло нов висококачествен гранулиран тор, съдържащ множество хранителни елементи. Той комбинира по уникален начин продължителното действие на амониевия азот с най-добре усвоимата форма на фосфора - ортофосфат, подобрявайки ефективността на торенето. Високата разтворимост и допълнителното съдържание на сяра подобряват усвояването на хранителните елементи и способстват за пълноценното подхранване на културите. Отличната гранулометрия и специално формулираното покритие са гаранция за липсата на проблеми при съхранението и равномерното разпределение по време на внасянето. Благодарение на съдържащите се в него микроелементи - бор, сяра и манган, Добив Плюс стимулира формирането на богата коренова система и осигурява по-добро вкореняване и развитие на културите във всякакви видове почва.

За да изберете най-подходящата технология за отглеждане на своите култури, спрямо качествата на почвата и климатичните условия във Вашия регион, свържете се с нашите агрономи. Те ще Ви предложат цялостни решения за извеждане на успешна есенна кампания!

Вашият регионален агроном можете да намерите ТУК.

Компаниите на Булагро