Начало  ›  Блог  ›  Общо пролетно подхранване на есенниците

Общо пролетно подхранване на есенниците

Поради климатичните аномалии в края на есента и началото на зимата - продължително есенно засушаване, закъснели сеитби, невъзможност за предсеитбено торене, температурни амплитуди от -12о до +20о в началото на зимата - посевите с есенници встъпиха в презимуване в различни фенологични фази. Късно засетите ноемврийски пшеници не успяха да достигнат фаза братене. При рапицата само част от посевите формираха розетка през есенната си вегетация, фаза в която растенията успешно зимуват. 

Много земеделски производители не направиха необходимото внасяне на торове през есента, най-вече поради сушата, и резултатите от това вече са видими по полетата. Високите температури през януари, съпътствани от обилните валежи, повишиха почвената влагозапасеност и провокираха развитието на растенията, но липсата на храна се отрази на посевите, особено в по-топлите райони.

През февруари стойностите на минималните температури, до минус 12о- минус 15о, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане, ще представляват опасност за късно засетите зимни житни култури, прекратили вегетацията си във фаза 2-3 лист, и за посевите с рапица, които не успяха да формират розетка през есенната си вегетация.

Като цяло състоянието на есенниците в цялата страна е сравнително добро, но поради гореизброените причини на много места се наблюдава жълтеене на посевите, породено от недостатъчното снабдяване с хранителни елементи.

жълтеене на посеви пшеница

 

КАКВО ПРЕПОРЪЧВАТ АГРОНОМИТЕ ОТ БУЛАГРО

Представяме ви една комбинация от продукти за листно приложение на VALAGRO, която ще компенсира донякъде липсата на предсеитбено торене при есенниците, в.т.ч. и рапицата, и ще им даде необходимото подхранване, за да възобновят своята вегетация.

master + edta mix

MASTER 20.20.20 (250 г/дка) + EDTA MIX (70 г/дка) 

Акцентът е върху общо подхранване с трите макро елемента в продукта Мастър 20.20.20 плюс много висок набор от хелатирани микроелементи в комбинацията с ЕДТА Микс - мед, манган, желязо, цинк, магнезий, бор и молибден.

При специфичен недостиг на фосфор или калий, мястото на Мастър 20.20.20 в комбинацията може да бъде заето съответно от Мастър 13.40.13 или 3.11.38.

Какво ще забележите веднага след употребата на комбинацията?

Силен, дружен растеж на листната маса, което е предпоставка и за здрави, силни растения. Братенето ще се стимулира видимо, а вегетацията на растенията ще се удължи. Цветът на листната маса ще се подобри видимо до тъмно зелен.

Друга подходяща алтернатива е комбинираният листен тор и биостимулатор CODAFOL MAXIMUS 8.11.3 - един уникателн продукт, с който няма как да сбъркате, когато и да се спрете на него.

codafol maximus

CODAFOL MAXIMUS 8.11.3 (250 мл/дка) 

Той включва в себе си комплекс от макро- и микроелементи, обогатени с аминокиселини и природни стимуланти. Абсорбира се много бързо и има ободряващо, антистресово действие, като активира имунната система на растенията. Продуктът е на българският пазар вече четири години, за които успя да спечели доверието на много фермери в цялата страна.

Листното подхранване с комбинацията Master 20.20.20 + EDTA MIX или с комбинирания тор и биостимулатор CODAFOL MAXIMUS 8.11.3 е добре да се извърши преди основното почвено подхранване с азотен тор на полетата, където дефицитът на хранителни елементи е ясно изразен. Освен че ще осигури необходимите на растенията хранителни елементи, то ще благоприятства усвояването на азота от почвата и ще помогне на растенията да преодолеят стреса, предизвикан от силно променливото време - големи температурни амплитуди, снеговалеж, вятър, дъжд. 

Ние, агрономите на Булгаро ви напомняме, че пълноценното и разнообразно хранене на растенията е от съществено значение за постигането на висок добив с отлични показатели на качеството.

Компаниите на Булагро