Начало  ›  Блог  ›  Грижи за пшеницата през месец април

Грижи за пшеницата през месец април

През месец април пшениците ще преминат от фаза братене към фаза вретенене.

пшеница април

ПОДХРАНВАНЕ НА ПШЕНИЦАТА ПРЕЗ АПРИЛ

На този етап културите трябва да са братили добре и да са развили силна коренова система, която ще е от ключово значение в тяхното бъдещо развитие. Силната коренова система е тази, която има много разклонения, много власинки и не на последно място, е пробила на дълбочина, равна на надземните части на растението. Фосфорът е добре познат на всички като ключов елемент за корените на пшеницата, но освен него, другият основен, но често подценяван елемент, е цинкът. Той участва в процесите на преработване и обмен на азот, биоситеза на хлорофил и образуването на коренови власинки. Власинките на корена осъществяват основната задача на корена, а именно осигуряване на надземните органи с хранителни вещества и вода. Затова тяхното развитие трябва да бъде стимулирано с добавяне на цинк, който можете да откриете в продукта на Валагро - ЕДТА Цинк. Продуктът спомага за увеличение съдържанието на протеин в семената, стимулира азотния метаболизъм в растението, заздравява клетките и позволява дружното узряване. Общият ефект е увеличаване на класа и на растението като цяло, а от там - по-високо качество и количество на добива. При тежки и глинести почви образуването на корен е допълнително възприпрятствано, затова в такива райони е изклюително важно да се следи състоянието на културата и при къс и слаб корен да се предприемат мерки, за да се осигури пълноценно хранене на културата.

Вретененето на пшеницата е периода в който тя усвоява най-много от достъпните за нея хранителни елементи, канализира енергията за растеж на растението, образуване и предвижване на класа, и подготовя растението за цъфтеж.

магнезий пшеница манган пшеница мед пшеница

На този етап повечето производители са внесли вече основното хранене с азот или NPK, но за да се осигури едно пълноценно хранене на културата е необходимо да й се дадат и микроелементи. За тази цел можем да ви предложим продукта на Валаго – ЕДТА Микс в доза 100 г/дка, който съдържа магнезий, манган, желязо, цинк, мед, молибден и бор. Комбиниран с биостимулатора Мегафол в доза 150-200 мл/дка, води до подсигуряване на всички основни нужди на пшеницата, за да може растението да се концетрира в образуване на по-качествен и висок добив. Тук можем да ви споделим и една малка тайна, а именно че внасянето на фосфор по време на вретенене покачва хектолитъра и съответно добива. Затова използвайте възможността на всяко едно влизане в полето да подхраните културата, защото после тя несъмнено ще ви се отблагодари!

Ако търсите лесно и бързо решение, винаги можете да се обърнете към любимецът на всички – Codafol Maximus, който съдържа азот, фосфор, калий, магнезий, манган, цинк, бор и аминокиселини. Той се абсорбира бързо и осигурява ободряващо, антистресово действие, като увеличава качеството и количеството на продукцията Codafol Maximus може да се внася при всяка фаза и във всяка култура, винаги ще бъде добре дошъл!

Друг важен момент при развитието на есенниците е, необходимостта от бърз азот за добратяване и залагане на клас при пшеницата, както и стрелкуването при рапицата.
При липса на валежи и ниски нощни температури, които блокират кореновото обезпечаване с азот, изходът е само един - Codafol N33 в доза 200 мл/дка.

Един от най-често пропусканите моменти и подценявани фактори в развитието на културите е водата, която се използва при тяхното третиране. Често се използват източници на вода, които поддържат много ниска темепратура на водата, което директно се отразява на нейното pH. Освен това, често в резервоарите на пръскачките се смесват продукти, които не винаги са съвсем съвместими и дори и да няма визулно разваляне на сместа, някои елементи могат да блокират други и това да компроментира действието на продуктите. Затова в такива случаи съветваме нашите клиенти да използват подобрител на водата, който ще оптимизира действието на продуктите и ще изравни киселиността на водата.

тампоник 2

Такива продукти са Тампоник и Ексчейндж. Те оптимизират действието на продуктите в резервоарната смес, намаляват повърхностното напрежение и спомагат проникването на работния разтвор в растителната клетка, като допълнително помагат и за прилепването на капката към листа.

тампоник

 

ПЛЕВЕЛИ ПО ПШЕНИЦАТА ПРЕЗ АПРИЛ

Със затоплянето на времето и развитието на културите се засилва и растежа на плевелите. На този етап са поникнали великденче, лайка, подрумче, поветица, паламида, звездица, на места див овес, пирей и други. Големите температурни амплитуди в някои случаи могат и да стопират някои плевели, но химичната борба срещу тях е ключова в дългосрочен план. Голямото им видово разнообразие е сведено до основни групи, срещу които се прилагат общи мерки за борба. Така, за елиминиране на житните плевели препоръчваме Фокстрот 69ЕВ, който е високоселективен системен и контактен продукт, с действие срещу див овес, лисича опашка, полска класица, осилеста ветрушка, видове кощрява, просо и други. Борбата с широколистните плевели може да се изведе с Трипали, който е нов и високоефективен широкоспектърен хербицид, разработен, за да осигури универсално решение в борбата с широколистните плевели в житни култури.

БОЛЕСТИ ПО ПШЕНИЦАТА ПРЕЗ АПРИЛ

Вегетационният период за пшеницата започна много сухо, с есен без валежи и високи температури за перида, зима без почти никаъв сняг, а началото на пролетта - с високи температури, редуващи се със слани, като на места температурите паднаха до -5 градуса. Тези разнообразни климатични условия предразположиха появата на болести в житните култури, сред които се срещат септория, брашнеста мана, кореново/стъблено гниене , снежна плесен и мрежести петна (дрешлера).

СНЕЖНА ПЛЕСЕН

Снежна плесен, която е предспоставка за развитие на фузариоза по класа в по-късен етап

Настоящите климатични условия могат да създадат предпоставка за масово развитие на болести, поради което препоръчваме задължително внасяне на две фунгицидни третирания – едно в началото на вретенене и второ при появата на флагов лист, за да може да се опази културата в оптимално фитосанитарно състояние. За първо третиране препоръчваме продукта Домник 250 ЕВ – системен триазолен фунгицид с предпазно и лечено действие за борба с основните заболявания, а за второ третиране – Мирадор Форте 160ЕК и Алегро . Мирадор Форте е двукомпонентен системен фунгицид с предпазно, лечебно и системно действие, за контрол на болестите по пшеница, ечемик и маслодайна рапица. Единият компонент на продукта е от групата на триазолите (тебуконазол), които имат предпазно, системно и лечебно действие, а другият е от стробилурините (азоксистробин), които предпазват с контактно-проникващо и трансламинарно действие. Комбинацията от тези два компонента осигурява цялостно и пълноценно опазване на културата в този ключов момент.

НЕПРИЯТЕЛИ ПО ПШЕНИЦАТА ПРЕЗ АПРИЛ

В този период могат да се срещнат в полетата следните неприятели: житни бегачи, житни пиявици, листни въшки, житни мухи и вредни житни дървеници.

овесени листни въшки пшеница

Снимка на овесени листни въшки в пшеница.  При силно нападение листата пожълтяват и после покафеняват. Праг на икономическа ведност (ПИВ) 10бр/растение.

Нашите агрономи вече на няколко места откриха нападения от житни пиявици и при настоящите климатични условия това може да доведе до масово намножаване. Те изгризват тесни и дълги ивици успоредно на централната жилка на листата, като при по-силни поражения се стига до цялостно побеляване и изсъхване на листата, оставяйки пшеницата без растителна маса, необходима за фотосинтеза. Борбата с тях може да се изведе лесно със Сумицидин/ Суми Алфа, който има бърз нокдаун ефект и предпазва културата с три механизма: с пряко унищожаване при контакт, с репелентното/ отблъскващото си действие към насекомите, с антифидантен механизъм, който потиска апетита на неприятелите. Продукът а е щадящ към пчелите и има широк спектър на дествие срещу листогризещи и смучещи насекоми.

житна пиявица

Важно е да се следи и за присъствието на вредна житна дървеница, която се появява в края на март, началото на април при температури над 8-9 градуса. През топлите часове на деня дървениците смучат сок от листата, долната част на стъблото и страничните братя, поради което част от листата изсъхват. При фаза вретенене тяхната повреда е още по-опасна, защото тре смучат сок от горните част на неизкласилите растрения, поради което класът побелява и повредата е позната като „частично белокласие“. В такива ситуации класът остава незапълнен, без зърно, вретеното се изкривява и осилите се накъдрят. Тези насекоми бяха вече забелязани в региона на София, Благоевград и Габрово, където нашите колеги помогнаха на производителите да изведат успешна борба със Сумицидин и да си опазят добива. 

За повече информация и съвети се обърнете към Вашия регионален търговски представител-агроном от Булагро.

Пълен списък с нашите агрономи ще намерите ТУК

Компаниите на Булагро