Начало  ›  Блог  ›  Пролетни грижи за слънчогледа след сеитба

Пролетни грижи за слънчогледа след сеитба

Месец април поставя началото на вегетацията за слънчогледа в повечето райони в страната. На този етап мнозинството производители са засяли вече топлолюбивата култура, а тези в по-високопланинските райони очакват да се вдигне влагата и скоро ще насеят и те. Важно е да се отбележи, че слънчогледът трябва да се сее при 6-7оС средна дневно-нощна температура, за да се избегне стреса от температурните амплитуди, които често са предпоставка за развитието на мана по слънчогледа.

В началните етапи на развитие първите проблеми, за които трябва да се оглеждаме, са появата на плевели, сив царевичен хоботник и телените червеи. Част от борбата с тях може да бъде изведена лесно и превантивно с правилни почвени обработки и сеитбооборот от 5 години.

Отстраняването на плевелите е много важно, защото те изнасят много повече хранителни вещества и влага от почвата, в сравнение със слънчогледа, и в хладни години, когато се забавя поникването на културата, плевелите се появяват първи и лишават слънчогледа от много жизненоважни фактори. При поникване на плевели в началото на вегетацията, площта може да се бранува с ротационна и щригелна брана, а при нужда мероприятието може да се изведе и при 1-ва и 2-ра двойка листа. Обилните валежи обаче могат да ограничат част от влизанията в полетo, затова трябва да залагаме един ход напред и да сме подготвени за неочаквани ситуации. Ето защо ние съветваме нашите клиенти да прилагат почвена запечатка, особено в тази така непредсказуема година, която както ни държа на суша, докато застанем всички на нокти, така и изненадващо ни дари с обилни дъждове в началото на пролетта.

запечатка слънчоглед харди


За целта производителите могат да използват Гардоприм Плюс Голд (в доза 350-400мл/дка), който е подходящ за почвено приложение и е с широк спектър на действие срещу много житни и широколистни плевели. Има високо ниво на селективност към културата и осигурява оптимален старт на слънчогледа, за да постигне високи добиви. По-изгодно ценово предложение е хербицидът на Суммит Агро - Пендистар 40СК, с препоръчителна доза 300-500мл/дка. Това е почвен хербицид, използван при всички видове технологии (конвенционална, Clearfield, Cliearfield Plus, Express) и има широко приложение в най-много широколистни култури, като помага в успешната борба срещу житни и широколистни плевели. Активното вещество на продукта е пендиметалин, кoйто предотвратява деленето на клетките и спира развитието на плевелите.
За вегетационен хербицид е още рано да се говори, защото дори и в най-топлите райони като Стара Загора, слънчогледът тепърва започва да пониква.
Докато пролетните култури стартират своето развитие, неприятелите са се готвили цяла зима и сега с нетърпение очакват да открият пролетната трапеза.
Телените червеи (Elateridae) са повсеместно разпространени и имат разнообразен и богат избор на препитание, защото нападат полски, зеленчукови и овощни култури. Повреди нанасят основно възрастните и ларвите, като от важно икономическо значение са основно пораженията от ларвите, защото те унищожават засетите в почвата семена, кълновете, младите стъбла и кореновата система на растенията. При набъбването на семената, ларвите първоначално унищожават зародиша, а след това и ендосперма. От повредените семена остава само обвивката. При поникване на растенията ларвите изгризват кълновете още преди да се покажат на повърхността на почвата. След поникването нагризват подземната част на растенията. Нападенията от ларвите се изразяват в ходове, които прокарват в централния корен на слънчогледовите растения. По този начин в растението навлизат различни причинители на болести и в следствие на това нападнатите растения пожълтяват, завяхват и много лесно се отскубват.


Сивият царевичен хоботник (Tanymecus ditalicollis) е основен неприятел в царевицата, но вече се среща и в слънчогледа. По-висока плътност на хоботника има в районите на Добрич, Плевен и Велико Търново, които са области с богати карбонатни почви и излужен чернозем, предпочитан от неприятеля. Той зимува като възрастно в почвата на 40-60см дълбочина и при покачване на температурата над 4оС излиза на повърхността, където започва да се храни с налични диви и културни растения. Основните щети се нанасят от ларвите, които изгризват кореновата шийка и прекъсват снабдяването на растението с хранителни елементи.

Пораженията от телените червеи и сивия царевичен хоботник могат да бъдат лесно избегнати с предварително третиране на семената с биологичния продукт Натуралис – това е гъбен инсектицид за обеззаразяване на семена и помага в борбата срещу 89 вида неприятели. Препоръчителната доза на Натуралис е 1-1,2л на 100кг семена. Продуктът осигурява дълго последействие, защото гъбата попада в естествената си среда за живеене, продължава да се размножава и така осигурява дълготрайна защита.

Предпазвайки културата от упорити неприятели, препоръчваме и употребата на коренов биостимулатор, за да се осигури дружно и силно поникване на слънчогледа. Третирането на семената с Радифарм при доза 1л/100кг семе увеличава кълняемостта на семената и снабдяването с микроелементи, необходими за изграждане на студоустойчивост. Продуктът стимулира удължаването на страничните корени и поникването на вторични такива, както и борбата с началния стрес при развитието на културата.

слънчоглед радифарм


При късна сеитба и топло и сухо време, на полето могат да бъдат открити и щурец пустинник (Gryllus desertus Pall.) и полски щурец (Gryllus campestrisL.). Подобно на гореизброените неприятели, те също зимуват в почвата и нанасят сходни повреди. Борбата с тях може да бъде лесно овладяна с продукта Суми Алфа/Сумицидин 5ЕК, който е широкоспектърен пиретроид с бърз нокдаун ефект и дълго последействие. Дозата при него е само 40мл/дка и освен щурците, обхваща и много други неприятели.

→ Във връзка с епидемиологичната ситуация, настъпващите Великденски празници и ограничените количества на продукти в страната, каним всички наши клиенти да планират какви продукти ще са им необходими и да се обърнат към своите регионални представители възможно най-рано!

→ https://bit.ly/regionalni_predstavitelstva

Компаниите на Булагро