Начало  ›  Блог  ›  Подготовка на рапицата за успешно презимуване

Подготовка на рапицата за успешно презимуване

Нека подготвим рапицата за успешно презимуване

Ниски температури и липса на валежи - това донесе месец ноември на полетата в по-голямата част от страната. За поредна година природата поставя пред изпитание стопаните, решили да отглеждат рапица.

Само при част от рапичните посеви, предимно при тези, засяти в началото на есента, се наблюдава фаза формиране на розетка (5-6 лист) – подходяща фаза за зимуване. Студът и сушата водят до задържане на вегетационните процеси в растенията. 

В тези стресови условия най-доброто, което можете да направите за вашите посеви, е да ги подхраните с комплекс от макроелементи, микроелементи и аминокиселини, които да ускорят вегетацията и да подпомогнат успешното презимуване на растенията. Но приемането на микроелементи през почвата е енергоемък процес, който допълнително изтощава нежните растения. Подадени листно, хранителните вещества се усвояват бързо през листата и подобряват вкореняването.

Нашето предложение е CODAFOL MAXIMUS - течен NPK листен тор, който се абсорбира бързо и има ободряващо, антистресово действие. Съдържащите се в Codafol Maximus аминокиселини и природни стимуланти активират имунната система на растенията и им дават сили да се преборят със стресовите фактори. 

Освен това, Codafol Maximus съдържа комплекс от микроелементи, ключови за развитието на рапицата и обикновено дефицитни в солените почви с високо pH и високо съдържание на натрий - Цинк (Zn), Манган (Mn), Бор (B), Магнезий (Mn). 

ЗАЩО СА ВАЖНИ ТЕЗИ МИКРОЕЛЕМЕНТИ?

Цинк (Zn)
Той е съставна част на над 80 ензимни системи. Важен за развитието на корените и за оптималната вегетация на рапицата. Цинкът оказва пряко или косвено влияние върху фотосинтезата, дишането, биосинтеза на хлорофил и растежните регулатори, фосфорния, азотния и въглехидратния обмен. Торената с цинк рапица се вкоренява по-добре и презимува по-успешно. Недостигът на цинк се влошава при високо рН, почви с високо съдържание на органично вещество, богати на фосфор, високо фосфорно торене, влажни и студени условия.
 
 
Бор (B) 
Нуждите на рапицата от бор са много по-големи от тези на зърнените култури. Борът увеличава добива на зърно и масло, необходим е за растежа и добива от рапично семе и масло. Важен е за общото развитие на културата, намаляване на загубите на растения от презимуването, подобрява натрупването на резерви в рапицата за по-добро и по-бързо пролетно развитие, подобрява цъфтежа и прави узряването равномерно. Важна роля играе при изграждането, функциите и здравината на клетъчната стена, делението на клетките, образуването на семената, транспорта на захарите, покълването на полена и опрашването, усвояването и транспорта на калция в растението, синтеза на хормони.
Кухото стъбло и корен са симптоми на недостиг на бор, които трудно се откриват, но могат да са фатални за растението.
дефицит на бор при рапица дефицит на бор при рапица дефицит на бор при рапица
 
Манган (Mn)
Манганът е един от най-важните хранителни елементи за рапицата. Той подобрява общото развитие, намалява загубите на растения по време на презимуването, подпомага натрупването на резерви в растенията, а те подобряват ранното пролетно развитие на културата. Манганът подобрява цъфтежа и равномерното узряване. Необходим е за фотосинтезата, дишането и за усвояването на азота. Важен е за покълването на полена и опрашването, удължаването на корените и устойчивостта на почвени неприятели и патогени. Манганът участва в синтеза и функциите на витамините в растението.
Първоначалните симптоми на липса на манган ще откриете по листата - наблюдава се петниста хлороза.

недостиг на манган при рапица недостиг на манган при рапица

Магнезий (Mg)

Много важен за успешното развитие и презимуване на рапицата елемент. Намалява загубите на растения от презимуването, подобрява натрупването на резерви в растението, което води до бърз и ускорен пролетен растеж. Подобрява цъфтежа и води до изравнено узряване на шушулките. Увеличава добивът на семена и съдържанието на масло в семената. Участва в синтеза на въглехидратите, мазнините и протеините. Важен за синтеза на аминокиселините и клетъчните протеини. Повишава устойчивостта на растенията на засушаване.

При недостиг на магнезий растенията забавят растежа си, цъфтежът и завръзът на шушулки е слаб, а проява по листата може да се наблюдава под формата на бледожълт цвят.

недостиг на магнезий при рапица

Подхранените с правилните микроелементи млади растения са по-добре вкоренени, по-здрави, с по-плътни листа с увеличено съдържание на захари в тях. Това води до подобрена зимо- и студоустойчивост на рапицата и създава предпоставка за успешното й презимуване.

Другото ни предложение за таргетиране подхранване с ключови микроелементи във фаза розетка на рапицата, е комбинацията Codamin B-Mo и Магне Рапс S в доза 150 мл/дка.

Codamin B-Mo е течен листен тор с бор и молибден, обогатен с аминокиселини от растителен произход. Освен че коригира дефицитите на бор и молибден в растенията, той подпомага синтеза на протеини, транспорта и усвояването им от клетките, съхранява енергията на растенията, като стимулира устойчивостта им на неблагоприятни условия.
Магне Рапс S е течен листен тор, който осигурява краткосрочно и дългосрочно подхранване с магнезий и сяра. Произведен е със собствени смеси от повърхностно-активни вещества, които дават подобрена устойчивост на дъжд и превъзходна съвместимост при смесване в резервоар. Фините частици осигуряват по-добро покритие на листата и по-голяма площ на поглъщане, водеща до бързо и пълно усвояване на продукта.

Кога рапичните растения страдат от недостиг на сяра?

Най-често при наличието на кисели, леки, песъчливи почви с ниско съдържание на органични вещества, преовлажнени и уплътнени почви с лоша аерация. Ще забележите признаци още в младите растения - листата им стават жълти, с виолетови оттенцъци, растежът им се забавя. В последствие се завиват нагоре. През пролетта се забелязва нарушен цъфтеж и завръз на шушулки, което неминуемо рефлектира върху добива.

недостиг на сяра при рапица

 

Посъветвайте се с нашите агрономи относно най-подходящата схема за подхранване на вашите рапични посеви, в зависимост от състоянието им, типа почва, влагозапасеността и агрометереологичните особености в региона ви. 

Вашият регионален агроном на Булагро ще откриете ТУК или на тел. 0888 00 40 60.

Компаниите на Булагро