Начало  ›  Блог  ›  Недостиг на магнезий и сяра при пшеницата

Недостиг на магнезий и сяра при пшеницата

В тази статия ще ви обърнем внимание на два микроелемента, които са от особено значение във фаза вретенене/изкласяване на пшеницата, за стимулиране образуването на протеин в растенията, за наливането на класа и съответно - постигането на по-добри хлебопекарни и хранителни качества на продукцията - МАГНЕЗИЙ и СЯРА.

МАГНЕЗИЙ

Пшеницата се нуждае от магнезий, за да улови слънчевата енергия чрез фотосинтезата. Като активатор на ензимите, магнезият играе важна роля в обмяната на въглехидратите, като улеснява образуването и разпадането на съединенията на глюкоза и фосфорна киселина. Магнезият е важен и за усвояването и транспортирането на фосфатите в растенията.

ДО КАКВО ВОДИ НЕДОСТИГЪТ НА МАГНЕЗИЙ?

Последиците от недостиг на магнезий се изразяват преди всичко в смущения при образуването на хлорофил. Хлорофилът не се разпределя равномерно по цялата листна петура, а се струпва около жилките. Това води до хлороза, като листата стават пъстри в следствие на избледняването им между жилките.
 
СИМПТОМИ ПРИ НЕДОСТИГ НА МАГНЕЗИЙ ПО ПШЕНИЦАТА
  • Изменения в оцветяването на листата - стават пъстри в следствие на избледняването им между жилките;
  • Хлороза или цианоза;
  • Некроза по листата и опадване на листата;
магнезий пшеница магнезий пшеница магнезий пшеница
СЯРА
Като съставна част на аминокиселините цистеин, цистин и метионин на различни белтъци и неорганични сулфати, сярата играе важна роля в окислително-редукционните процеси, в енергийния баланс на растителния организъм, във функционирането на фитохормоните, в активирането на ензимите и в образуването на хлорофил. Като съставна част на растителните белтъци, сярата взема активно участие в азотната обмяна на растението. Сярата е съставна част на някои физиологично активни вещества - коензим А, биотин, тиамин, пеницилин и др.
 
ДО КАКВО ВОДИ НЕДОСТИГЪТ НА СЯРА?
При недостиг на сяра, площта на листната повърхност намалява значително, растежът на растенията се ограничава, настъпването на отделните фази се забавя и продуктивността на растенията намалява. При силен недостиг стъблата на растенията остават по-тънки и по-къси и са склонни към вдървесиняване. 
 
СИМПТОМИ ПРИ НЕДОСТИГ НА СЯРА ПО ПШЕНИЦАТА:
  • По листата се наблюдават признаци, които много приличат на признаците на азотното гладуване, особено когато и двата елемента са в недостиг. При недостига на сяра по-младите листа стават светло зелени, хлоротични или почти бели, а старите запазват зеления си цвят.
  • При по-продължително гладуване по някои растения се появява антоцианова пигментация.

сяра пшеница сяра пшеница

Подхранването на житните култури във фаза флагов лист/изкласяване стимулира образуването на протеин, което е важно за постигането на висок добив от зърно.

Продуктът, който ще се справи с недостига на сяра и магнезий при вашите посеви, ще подпомогне растежа на растенията и ще увеличи хлебопекарните и хранителни качества на пшеницата, е Магне Рапс S

магне рапс s

Магне Рапс S е течен листен тор за подхранване с магнезий и сяра. Това, което го отличава от останалите продукти на пазара, е уникалната му формулация - произведен е със собствени смеси от повърхностно активни вещества, които дават подобрена устойчивост на дъжд и превъзходна съвместимост при смесване в резервоар. Съдържа 365 г/л магнезиев оксид и 625 г/л серен триоксид. Фините частици осигуряват по-добро покритие на листата и по-голяма площ на поглъщане, водеща до бързо и пълно усвояване на продукта. Благодарение на формулацията, дъжд паднал в рамките на 30 минути след третиране, не намалява ефекта от подхранването. Дългият срок на годност и високото съдържание на хранителни вещества в единица обем също са важни предимства на Магне Рапс S. 

Препоръчителната доза на приложение във фаза флагов лист/изкласяване на пшеницата е от 100 до 300 мл/дка. Препоръчителният работен обем при третиране е 20 л/дка. Заради високата концентрация на хранителни елементи, при висока твърдост на водата (над рН 6.5), добавяйте патентования продукт за омекотяване на водата X-Change, за да не се получава пресичане на работния разтвор.


Магне Рапс S се предлага ексклузивно от Булагро АД. Повече информация и съвети за приложение на вашите полета може да получите от нашите търговски представители → https://bit.ly/kontakti-BulagroAD

Компаниите на Булагро