Начало  ›  Блог  ›  Листното хранене на слънчогледа е ключово за постигане на високи добиви

Листното хранене на слънчогледа е ключово за постигане на високи добиви

Слънчогледът е култура, особено взискателна към балансираното подхранване. За осигуряването на желания добив е необходимо внасянето на комплекс от микроелементи в хелатирана форма, за лесно и пълноценно усвояване от растенията в точния момент.

слънчоглед булагро

Недостигът на бор особено при по-слаби, леки, пясъчни и кисели почви, както и в региони с ранна лятна суша, може да доведе до силна фитотоксичност, а при силен дефицит във вегетационния период може да се стигне до загиване на растенията преди настъпването на цъфтежа.

За превенция и лечение на недостига на бор Ви предлагаме два продукта с изключително качество - Бороплюс на Valagro и Кодамин B-Mo на SAS.

Бороплюс

бороплюс

Основните предимства на Бороплюс са усвоимата форма - бор в комплекс с етаноламин, която е най-усвоима от растенията, както и чистотата на синтеза. Бороплюс е без никакви примеси, видимо доказателство за което е яркожълтият цвят на продукта. Съветът на нашите агрономи е да вложите 150 мл Бороплюс, на два пъти - първите 50 мл/дка заедно с хербицида, за да използваме влиянието на бора върху нарастването на здрав и пълен корен. Бързото развитие в дълбочина на основния корен осигурява на слънчогледа по-обилен достъп до влага и хранителни елементи, които са ключови за изхранването на надземните части. Второто внасяне е в доза 70-100 мл/дка във фаза бутон.

Каква е ролята на Бороплюс във фаза бутон?

Той дава възможност за опрашване и при по-висока температура на въздуха. Поленовият прашец при температура над 27-28 градуса има намалена опрашваща способност. С приложението на Бороплюс процесът на опрашване продължава нормално и при високи температури. Това е особено важно при по-късни хибриди и късна сеитба. Когато питата започне да натежава, борът предпазва от рязко пречупване на стъблото, за да може да се доизхрани питата. И не на последно място, Бороплюс играе роля за формирането на добра листна маса, която е от особено значение за изхранването - една двойка листа храни по един кръг от питата. 

Кодамин B-Mo

кодамин б-мо

Кодамин В-Мо е течен листен тор, който освен бор (6,4%), съдържа молибден (0,2%) и аминокиселини (12,3%) с растителен произход. В допълнение към коригирането на дефицита на бор, чрез комбиниране на бор с аминокиселини и молибден, се насърчава синтезът на протеини и се създават синергии, които подобряват придвижването и проникването им през клетките. Така се улесняват физиологичните процеси през цялата вегетация на растенията. Освен това, Кодамин В-Мо спестява на растението изразходване на собствената му енергия и стимулира устойчивостта към неблагоприятни условия, увеличавайки добивите и качеството. Дозата е 200-250 мл/дка, като могат да се правят от 1 до 3 приложения. 

Симптоми при недостиг на молибден при слънчогледа:

  • Още в най-ранна фаза се развива междужилкова хлороза (3ти-4ти лист);
  • При по-силна степен на молибденов недостиг по краищата на листата се образуват некротични петна и листата се извиват в лопатковидна форма (листната петура наподобява лъжица).

Ето и няколко снимки, направени на полетата на наши клиенти, на които ясно личат симптомите на липса на бор и молибден: 

недостиг на бор и молибден недостиг на бор и молибден недостиг на бор и молибден недостиг на бор и молибден  липса на бор слънчоглед

Недостигът на сяра, особено във влажни и недобре дренирани почви, може да се преодолее с продукта Магне Рапс S в доза 200-250 мл/дка във фаза от 6-та двойка листа до начало на бутонизация. 

недостиг на сяра при слънчоглед

За добро качество на маслото и идеално изпълнени ядки, препоръчваме внасянето на комплекс от микроелементи. Те ще стимулират обменните процеси в надземната вегетативна маса и ще задействат усвояването от корените. Пълноценното листно подхранване по време на залагането на първите 6-8 двойки листа е много по-полезно за добива от внасянето на азот в почвата. Тук имаме няколко много добри предложения.

Валагро EDTA MIX ще осигури на растенията всички необходими микроелементи, хелатирани с EDTA за перфектно усвояване - магнезий, желязо, бор, молибден, манган, цинк и мед. Приложението е добре да бъде разделено на два пъти - 50 гр/дка при 4-6 двойка листа и 50 гр/дка във фаза бутон. Друг вариант е да вложите 100 гр/дка във фаза бутон, за да осигурите доброто изхранване на питата.

валагро едта микс

Мастър 3.11.38 във фаза бутон ще осигури необходимото подхранване с калий, за да може да се отвори добре питата, да се изпълни и след това да се изхрани. Дозата е 250 гр/дка. С Мастър можете да бъдете спокойни, че необходимите макроелементи ще достигнат бързо и сигурно до растенията, защото кристалният тор е с цялостна и моментна разтворимост. 

мастър валагро

Кодафол 4.16.28 е предложението ни от испанския производител SAS. Той също ще осигури пълен хранителен ефект, а дозата при него е 200-300 мл/дка.

кодафол 4.16.28

Стрес от ниските пролетни култури, засушаването и използването на хербициди

хербициден ефект слънчоглед

Във фаза бутон или във всеки един момент, когато забележите симптоми на стрес при културата (причинен от големи температурни амплитуди, суша, проливни дъждове, градушки), можете да приложите биостимулатора Мегафол. Той ще осигури бързо и ефективно справяне със стреса и ще подпомогне придвижването на бора до питата. Препоръчваме превантивното внасяне на Мегафол в доза 150 мл/дка или в по-висока доза след стресово събитие - 200-250 мл/дка.

мегафол

Фитосанитарна токсичност при слънчогледа

фитосанитарна токсичност слънчоглед

Същият слънчоглед, след две третирания с Мегафол в доза 250 мл/дка:

мегафол слънчоглед

Другият продукт, който можете да използвате за общо подхранване и при състояния на стрес, е Кодафол Максимус.

кодафол максимус

Той е комбиниран продукт, който освен аминокиселини и природни стимуланти от водорасли (10,66%), съдържа и комплекс от макро и микроелементи - азот(10,4%), фосфор (14,3%), калий(3,9%), магнезий(0,39%), манган(0,98%), бор(0,14%) и цинк(0,68%). Действа ободряващо и антистресово, увеличава производителността и качеството на продукцията. Приложете го от фаза 8-12 лист до края на вегетацията на слънчогледа в доза от 100 до 300 мл/дка, в зависимост от състоянието на културата и желания ефект. 

За да предпазите растенията от стреса на променливите пролетни температури, осигурете им балансирано подхранване с микроелементи и антистрес биостимулатори. Те ще ви се отблагодарят с едри пити, пълни с качествени семена! 

Компаниите на Булагро