Начало  ›  Блог  ›  Есенно подхранване на пшеницата - какво трябва да знаем?

Есенно подхранване на пшеницата - какво трябва да знаем?

В тази статия ще разгледаме нуждата на пшеницата от макро- и микроелементи в началните етапи от нейното развитие, от какво се обуславя тя и как можем да помогнем на растенията да си ги набавят.


Осигуряването на пшеницата с необходимите й хранителни елементи през есента благоприятства нормалния растеж и развитие на растенията, натрупването на запаси и успешното им презимуване. Началният период на вегетация е изключително важен при житните култури, защото именно тогава се залага добивният потенциал на посева. 

ПОЧВЕНО ПОДХРАНВАНЕ НА ПШЕНИЦАТА ПРЕЗ ЕСЕНТА

Пшеницата има два цикъла на развитие: есено-зимен и зимно-пролетен. През различните етапи, усвояването на различните хранителни елементи от растенията се променя. В първия период нуждата на пшеницата от азот е незначителна. До начало на братене културата се изхранва главно с резервните хранителни вещества от семето. При топла есен и мека зима започва усвояване на азот при активно братене, като в този момент, ако има подходящи условия, е удачно да се подхрани с 8-12 кг/дка амониев нитрат.
В тази връзка е добре комбинираните торове да бъдат с по-ниско съдържание на азот и с по-високо - на фосфор и калий. Тези елементи по-бавно се активират в почвата и са усвоими напролет при възобновяване на вегетацията. В този момент е и най-високата потребност на културата от азот. Тогава идват на дневен ред бързодействащите азотни торове с различно съдържание на активно вещество.

NP формулации или NPK формулации?

Каква агротехника трябва да приложим, ако торим с NP и каква, ако сме с NPK?

Нека разгледаме основните видове формулации и техните преимущества:

NPK ФОРМУЛАЦИИ

NPK формулации


NP ФОРМУЛАЦИИ
 
NP формулации

DAP (ДИАМОНИЕВ ФОСФАТ)
 
DAP

MAP (МОНОАМОНИЕВ ФОСФАТ)
MAP


Някои подходящи формулации за есенно торене на пшеница

  • Yara Mila Complex NPK 12:11:18 + 20%S, +2,7%Mg, +0,2Fe, +0,02%Zn, +0,015%B, +0,02%Mn
  • NPK 6:12:24 +6%S
  • NPK 7:21:21 +4%S + 0,05%Zn
  • NPK 10:10:20 +9%S + 0,05%Zn
  • NPK 12:12:17 +14%S + 2%Mg, +0,1%Zn, +0,1%B
  • NPK 14:10:20 +10%S


ЛИСТНО ПОДХРАНВАНЕ НА ПШЕНИЦАТА С МИКРОЕЛЕМЕНТИ ПРЕЗ ЕСЕНТА

Особено място между хранителните елементи заемат т.нар. микронутриенти, от които растенията се нуждаят в много малки количества, но при отсъствието им в почвата те не се развиват нормално. Това са: желязо, бор, манган, молибден, цинк, мед, магнезий, калций, сяра

Микронутриентите са жизненоважни при отглеждането на пшеницата, защото регулират ключови физиологични процеси и дори изисканите количества да са много малки, тяхната роля не е по-скромна от тази на макронутриентите, а недостигът им може да причини големи загуби на качество и количество.

В началните етапи на развитие - покълване и поникване, ролята на микронутриентите е най-голяма.

тик Сред най-важните при житните култури се нареждат манган, мед и цинк. Приемът на всеки един от тях многократно се увеличава чрез паралелно приемане на другите два. Недостигът им се наблюдава при богати на хумус, песъчливи, рохкави почви, при висока РН-стойност, при суша, студ или преовлажняване. При недостиг на манган се нарушава производството на восъчен налеп на растенията, което улеснява нападението от неприятели и болести. Манганът повишава устойчивостта на растенията към стрес и студ.  Медта е нужна за формирането и растежа на зърното в класа на пшеницата, участва в изграждането на хлорофила и е важна за фотосинтезата. При остър недостиг на мед растенията не изкласяват, а понякога и загиват. Цинкът способства формирането на здрава коренова система, в условията на резки колебания на температурата повишава устойчивостта на растенията към суша, ниски или високи температури, регулира дишането.

Подхранването на растенията с тези микроелементи гарантира по-висок добив, здравина на растенията и устойчивост на заболявания.

тик Молибденът има голямо значение за кръговрата на азота и усвояването му от растенията, влияе и върху фосфорния метаболизъм. 

тик Магнезият е необходим на пшеницата, за да улови слънчевата енергия чрез фотосинтезата. Като активатор на ензимите, магнезият играе важна роля в обмяната на въглехидратите, като улеснява образуването и разпадането на съединенията на глюкоза и фосфорна киселина. Важен е и за транспорта на фосфор в растенията.

тик Сярата взима активно участие в азотната обмяна на растението. При недостиг на сяра се задържа синтезирането на белтъците, намалява се съдържанието на хлорофил в листата и се възпрепятства растежът на растението, а растенията са по-податливи към болести и неприятели.

тик Желязото влияе на процеса братене, осигурява синтеза на хлорофил, взема участие в образуването на ензими, които активизират обмена.

тик Борът взема участие в синтеза, преобразуването и транспорта на въглеводороди (захари), поддържа осмотичното налягане, активизира ензимите, подобрява развитието на тъканите на кореновата система и на вегетативните органи на растението.

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМО ЛИСТНО ТОРЕНЕ С МИКРОЕЛЕМЕНТИ ПРЕЗ ЕСЕНТА?

  1. Заради усложнените условия на есенна вегетация на пшеницата, които се наблюдават през последните години - суша на места и преовлажняване на други, резки температурни амплитуди, които водят до замръзване и нарушено развитие;
  2. Заради екстензивното земеделие, използването на химични торове и скъпи поливни техники, микронутриентите на глобално ниво изчезват от почвата. Този дефицит не може да бъде компенсиран само чрез внасяне на хранителни елементи през почвата.
  3. Различните мероприятия по растителна защита през есента правят възможно и лесно листното хранене без допълнителни разходи.

Листното подхранване на растенията с комплекс от микроелементи в хелатна форма още в началните етапи на поникване води до по-добре гарниран посев, с повишена студоустойчивост, по-добре развита коренова система и повишено съдържание на захари във възела на братене. Дружното поникване на семената силно редуцира и заплевеляването на посева, тъй като културните растения изпреварват в развитието си плевелните и ги задушават. Заедно с това микроелементите подобряват развитието и състоянието на растенията, което е важно за влизането им в зимните условия.

Използването на комбинирани, високо-концентрирани качествени торове, които съдържат основните хранителни елементи в достъпни форми за растенията, могат да се внасят в малки количества и да задоволяват нуждите на житните култури по време на цялата им вегетация.

Нашите опитни агрономи изработиха схема с няколко предложения за хранене на пшеницата във всяка фенофаза от нейното развитие. 

технология на торене пшеница есен

Изборът на конкретен вариант зависи от вида и киселинността на почвата, състоянието на посева, климатичните условия, предшестващата култура, наличието на биотичен и абиотичен стрес.

Свържете се с нас, за да получите индивидуална препоръка за торене, съответстваща на конкретните нужди на Вашите посеви! 

Вашият регионален агроном можете да намерите ТУК.

Компаниите на Булагро