Начало  ›  Блог  ›  Есенно плевене на зимни житни култури

Есенно плевене на зимни житни култури

След приключване на есенната сеитба настъпва моментът да оплевим културите правилно и ефективно, за да предотвратим развитието на плевели през пролетта.

Нашите партньори от компания Einböck - специалисти в техниката за механична борба с плевелите, са ни подготвили няколко съвета.


СЕИТБА НАВРЕМЕ

За да се гарантира, че първото плевене на зимните житни култури е все още възможно преди идването на зимата, времето на засяване е много важно.

Зимният ечемик, тритикале и ръж трябва да започнат да се обработват преди края на вегетацията. Зимната пшеница оптимално трябва да презимува във фаза 3-ти лист.

СЛЯПОТО ПЛЕВЕНЕ Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЕФЕКТИВНО

Поради метеорологичните условия, времето за сляпо плевене през есента често е трудно и в някои години вече не е възможно. Тук трябва да действате внимателно: работата трябва да се извършва много прецизно, за да се предотврати повреда на семената. В зависимост от почвата и метеорологичните условия, положението на работните органи може внимателно да се настрои между 1 и 3.

AEROSTAR EINBOECK

ПЪРВО ПЛЕВЕНЕ

Когато посевите навлязат във фаза 2-ри – 3-ти лист и метеорологичните условия все още позволяват работа, работните органи трябва да се настроят на средно до агресивно положение. В зависимост от почвата и климатичните условия, положението на пружините на AEROSTAR или AEROSTAR-EXACT може да се настрои между позиции 2 и 4. Дали е необходимо повторно плевене,  зависи от натиска на плевелите. В повечето случаи плевенето трябва да се извършва във фаза 3-ти лист.

ВНИМАНИЕ: след плевене не трябва да се наблюдава нощна слана! Освен борбата с плевелите, тази операция стимулира братенето, разхлабва и проветрява горния слой на почвата.

AEROSTAR EINBOECK

С ЛЕК НАТИСК В ПРОЛЕТТА

Плевенето през есента често не е възможно, поради влажното време и/или почвените условия. Поради тази причина, култиваторите за механична борба с плевели трябва да се използват през пролетта във възможно най-ранния момент. Веднага, след като вече няма замръзване и почвата е достатъчно суха, трябва да се стимулира братенето и почвата да се разхлаби и аерира с малко натиск върху секцията за плевене. Повече информация за пролетното плевене ще откриете в блога ни в началото на пролетния сезон.

Горепосочените точки се основават на практически опит и зависят от условията, а резултатите могат да варират. Einböck не носи отговорност за коректността и не може да носи отговорност за щети върху реколта / машини!

Компаниите на Булагро