Начало  ›  Блог  ›  Грижи за рапицата във фаза бутон / начало на цъфтеж

Грижи за рапицата във фаза бутон / начало на цъфтеж

В средата на април рапицата в повечето райони на България вече е направила бутони и се готви да цъфти. Периодът е много важен за качественото опрашване на културата и съответно, високия добив от нея. Тя е изключително зависима към наличието на микро и макроелементи в своето развитие и реагира силно на техния недостиг. Осигуряването на нуждите от бор по време не бутонизацията е ключово за образуването на цветни пъпки и и залагането на високомаслени семена в шушулките. Борът има пряка връзка с усвояването на калция, който пък от своя страна, спомага запазването на шушулката и я пази от преждевременно разпукване.

Симптоми на недостиг на бор при рапицата - спиране на растежа на основното стъбло, образуване на малък брой цветни бутони и шушулки, деформация на листната петура, нанизъм, намалена устойчивост на растенията към болести, кухо стъбло и корен, напукване на стъблото.

недостиг на бор рапица недостиг на бор рапица

Благоприятните климатични условия в момента създават възможност за осигуряване и запасяване на нуждите от бор като опциите, които предлагаме от Булагро са:

  • БОРОПЛЮС - продукт на Valagro, който се състои от 11% чист бор, под формата на боретаноламин, която е най-усвоимата му форма, и гарантира осигуряване на нуждите без високи дози. Този продукт е без аналог на пазара, защото няма друг толкова усвоим бор и с такова високо съдържание. Препоръчваме внасянето на Бороплюс в доза от 100мл. Ако в полето не са внасяни микроелементи в по-ранен етап, продукта може да бъде комбиниран с Валагро ЕДТА Микс в дози 100мл Бороплюс + 100 гр ЕДТА Микс.
  • КОДАМИН B-Mo е новият продукт от SAS, който съдържа 6.45% Бор, 0.2% Молибден и 12.3% аминокиселини. Този биостимулант създава неповторима синергия, която подобрява транспорта и придвижването на елементите в растението. Кодамин В-Мо съхранява енергията на растенията, като стимулира устойчивостта им на неблагоприятни условия. Общият ефект на продукта, освен коригирането на дефицитите на бор и молибден благоприятства увеличаването на добивите и качеството на продукцията.

За цялостно укрепване на растенията и поддържане на добър цъфтеж в тази фаза може да внесете и биостимулатора МЕГАФОЛ в доза 100-150 мл/дка. Той ще спомогне и за преодоляване на стресови състояния, като големи температурни амплитуди. 

С разцъфването на красивите рапични растения се появяват и два важни неприятеля за културата – Рапичен цветояд и Зелев шушулков хоботник.

рапичен цветояд
Рапичният цветояд се наблюдава при покачване на температурите над 15оС и вреди с възрастното като нагризва пъпките, за да достигне до цветният прашец. Прага на икономическа вредност при цветояда варира от 2-6 бр./растение, в зависимост от фенофазата и гъстотата на посева. Борбата с неприятеля може да бъде лесно изведена със Сумицидин / Суми Алфа, който осигурява пълен контрол на вредителите само с 20-30мл/дка. Алтернативни варианти са и Биская 240 ОД в доза 25мл/дка и Авант 150 ЕК в доза 17мл/дка.

хоботник
По-опасен за културата обаче е зелевият шушулков хоботник. Той се появява при средна денонощна температура над 13оС ,като възрастният бръмбар се храни с цветните пъпки, а ларвата – със семената. Преките щети от този вид не са големи, но създават условия за поява на зелево комарче, което снася яйцата си в шушулките и може да доведе до тотална загуба на добива. За овладяване на развитието и разпространението му може да използвате Протеус 110 ОД в доза от 50мл/дка.

Поради обилните валежи последните седмици в повечето райони от страната, е възможно в полетата с рапица да бъда открита болестта Склеротиния / Бяло гниене. Високата влажност е предпоставка за намножаване на мицела, а краткото сеитбообращение запазва огнищата. Гъбният патоген се запазва в почвата 6-8 години, поради което при появата му е изключително важно да се реагира бързо и прецизно. Нашите агрономи препоръчват продукта Мирадор Форте 160 ЕК в доза 175мл/дка, защото той е двукомпонентен фунгицид с предпазно, лечебно и системно действие.

Съветваме ви да обследвате рапичните си посеви често и при всякакви въпроси и колебания, може да се свържете с нашите регионални търговски представители и агрономи → https://bit.ly/kontakti-BulagroAD

Компаниите на Булагро